Együttműködésre ítélt házaspárok a zongoránál

Bucsy Levente

Bucsy Levente

2015. január 10., szombat 15:50, frissítve: hétfő 00:33

A világon eddig hiába próbálkoztak vele, nálunk virágba borul a műfaj: házaspárok ülnek zongorához, méghozzá egy időben és egy helyszínen. Jövő vasárnap 8 kezes koncerttel indul a Vigadó jubileumi éve.

Rövid idő alatt sok millióan látták, mára – kevesebb mint 3 év alatt – 20,7 millió kattintás van az ismert világsláger, a Somebody That I Used To Know paródiavideóján. Mi tette ezt a világslágert feldolgozásaiban is ilyen népszerűvé? Először is, az alábbi videóról van szó:

Egy baráti társaság 5 tagja 8 kézzel nekiesett a nótának, amivel a zeneszeretetről, a zene átadásának vágyáról és a felhőtlen zenés szórakoztatásról tesz tanúságot, a zene ugyanis mindenkor mindenkié, nem csak a kiváltságosoké, olyan világ, ami ismeretségeket, barátságokat teremt, társaságokat, közösségeket tart össze.

Két kéz, négy kéz, nyolc kéz...

No, de elég az emelkedettségből, vissza a földre, két lábbal! Ugyanis nem kell gondolatban Amerikáig, Nagy-Britanniáig, de még  a szomszédos országokba sem elutazni azért, hogy egy ilyen igazi közösségi zenei üzenetet kapjunk: 4 zongoraművész összeállt, hogy nagyzenekari műveket adjon elő nyolckezes „kiszerelésben”. S ha még csak akármilyen (viszonyban lévő) művészek lennének!

– Voltak hasonló próbálkozások, de ilyen nincs a világon, hogy a 8 kéz két házaspáré – mondja az MNO-nak a különleges formációról Várnagy Andrea, akit férjével, Farkas Zsolttal két esztendeje a Házasság Hete arcaiként ismerhettek meg lapunk olvasói. A 2014-ben Kossuth-díjat kapott Hegedűs Endrével és az ő feleségével, Hegedűs Katalinnal különleges „oktettet” hoztak létre. – Lehetnénk akár egymás ellenfelei vagy riválisai is, de abszolút összefogva szervezzük a koncerteket, ráadásul nagyon jó nagyzenekari művekkel.

Mivelhogy nem a YouTube-on, hanem valódi koncerteken mutatják be értékeiket a zongoristák, amiket a jövő vasárnapi Pesti Vigadó-beli koncertjük előtt egy 18 állomásos balatoni turnén is „teszteltek”. Sőt!

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

– Az első próbálkozás még több mint 10 éve volt a Hegedűs Endréhez köthető Holdfény Esteken. Azóta minden évben volt néhány koncert, amit nagyon vártak az emberek, aminek valóban különleges aurát teremt, hogy két házaspár van a színpadon. A Balatonnál nyáron ritka dolgot láthatott a közönség, amikor „a fiúk”, a 60 éves Endre és a férjem a hátukon hozták be az elektronikus hangszereket, és így kezdődhetett a hangverseny – világított rá Várnagy Andrea, aki nem kétli, hogy szükség van a „mindent bele” bulizásra a tóparti nyárban, de egyértelmű, hogy a bensőségesebb, csendesebb programokra is igény van.

Zongoraszenzáció nyitja a Vigadó jubileumi évét

Az idén 150 éves Pesti Vigadóba egy 15-ei nyíregyházi koncert után 18-án, tehát jövő vasárnap este fél 8-kor jut el a – nyugodtan mondhatjuk – intim varázsú produkció. A jubileumi év nyitányán felcsendül Brahms Akadémiai ünnepi nyitánya, Sibelius Karelia-nyitánya, Mendelssohn Hebridák-nyitánya, Chabrier Espagnája, Beethoven közismert Egmondt-nyitánya, Schumann Andante-változatai, Dvořák Három szláv tánca, és Liszt Pesti karneválja is hallható majd, no és lesznek ráadások is, ha a közönség is úgy akarja...

Úgy fogja akarni.

A szerkesztő ajánlja

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

Unyatyinszki György

Kósa Lajos édesanyja: Megvettem a fél megyét

Kérdezze a fiamat! Majd megkérem, hogy nyilatkozzon a nevemben – a 82 éves cégvezetőt kérdeztük.