Elbocsátották Kupper Andrást

Grund

2015. április 30., csütörtök 17:59, frissítve: péntek 13:16

Menesztették Kupper Andrást, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem kancellárját – erősítette meg a Napi Gazdaság netes kiadásának csütörtöki információját az Emberi Erőforrások Minisztériumának Felsőoktatásért Felelős Államtitkársága az MTI-hez is eljuttatott közleményben.

A közlés szerint Orbán Viktor miniszterelnök 2015. április 30-ával visszavonta Kupper Andrásnak, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem kancellárjának a magasabb vezetői megbízatását. „A döntés indoka, hogy a rektor és a kancellár együttműködésének hatékonysága nem alakult az elvárásoknak megfelelően, és az így kialakult konfliktusos helyzet, illetve annak következményei terhelték az intézmény működését” – olvasható az összegzésben.

Elutasított átalakítások, szabályzatmódosítások

A közlemény kitér arra is, hogy az állam mint fenntartó a jövőben is mindent megtesz azért, hogy a felsőoktatási intézmények nyugodt és kiegyensúlyozott működése biztosítva legyen.

A Napi Gazdaság információi szerint a döntés oka, hogy Kupper András nem tudott megfelelő kapcsolatot kialakítani a Zeneakadémia vezetésével. Az ügy előzménye, hogy az egyetem szenátusa elutasította a kancellár által kezdeményezett szervezeti átalakításokat, a szervezeti és működési szabályzat módosítását. Ezután – sajtóhírek szerint – Kupper András azonnali hatállyal visszavonta vagy felfüggesztette az egyetem vezetőinek megbízatását.

A Fidelio vasárnap arról számolt be, hogy az egyetem december végén kinevezett kancellárja pénteken visszavonta az intézmény vezetőinek megbízatását. Kupper András ezt az MTI-nek hétfőn nyilatkozva cáfolta, mondván, egyeztetések zajlanak egy tervezett szervezeti átalakításról, de senkinek nem vonta vissza a megbízatását, sőt mindenkinek a munkájára számít.

Szükségtelen párhuzamok

A Zeneakadémia tanszékvezetői értekezlete és hallgatói önkormányzata keddi közleményében viszont a kancellár állításait cáfolta. Mint írták, Kupper András megfelelő előzetes egyeztetés nélkül terjesztette be a szervezeti és működési szabályzat első tervezetét, amely ráadásul súlyosan csorbítani kívánta a rektor és a szakmai vezetés jogköreit. Úgy vélekedtek, hogy a Kupper András által javasolt szervezeti felépítés szükségtelen párhuzamosságokat eredményezett volna, és ezek gazdasági vonzatait semmilyen számítással nem támasztotta alá.

A „szakmailag elfogadhatatlan tervezetet” a szenátus egyöntetűen elutasította – írták a közleményben. A Hvg.hu szerda este azt írta, hogy az egyetem diákjai gyűlést hirdettek aznap estére, mert Kupper András a nap folyamán minden egyeztetés nélkül felmondott az egyetem valamennyi, nem oktatói státusú vezetőjének. A lap szerint az intézmény oktatói és diákjai abban reménykedtek, hogy a kancellárt próbaidejének utolsó napján, csütörtökön visszahívják a posztról.

Forrás: MTI

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.