Elhunyt a legismertebb amerikai illusztrátor

Grund

2012. május 8., kedd 17:10, frissítve: kedd 17:19

Nyolcvanhárom éves korában elhunyt Maurice Sandak, az egyik legismertebb amerikai illusztrátor. Legismertebb műve, az Ahol a vadak várnak, immár több nemzedék óta az egyik legfontosabb amerikai gyerekkönyvnek számít, nemrégiben Spike Jonze rendezett belőle filmet.

Sednak a képeskönyvek derűs, időnként tanítónénis hangulata helyett komorabb kalandokat kínált olvasóinak, amikben nagyfokú pszichológiai érzékenységről tett tanúbizonyságot. Az Ahol a vadak várnak 1963-ban jelent meg, és igazi áttörést hozott a gyerekkönyvek világában és mára igazi klasszikussá vált. A történet egy kezelhetetlen és dühös kisfiúról szól, aki otthon farkasjelmezben szaladgál, és őrületbe kergeti környezetét. Édesanyja szobafogsággal bünteti, ám a jól ismert környezet helyett egy különös szigeten találja magát, ahol félelmetese külsejű szörnyek élnek, akik királyukká választják a náluk is vadabbnak látszó kisfiút. Végül úrrá lesz rajta a magány és a szörnyek kérlelése ellenére hazatér.

Maurice Sandak rajza


Sednak könyvének számos elemzése született, és már a saját korában is komoly figyelmet váltott ki, többek között a szülő-gyerek viszony újszerű és merész ábrázolása miatt. Sednak maga is korán szembesült azzal a fájdalommal, amit valakinek az elvesztése jelent, mivel családjában többen is a holokauszt áldozatává váltak. Nemcsak grafikus volt, a történeteit is maga írta meg.

A szerkesztő ajánlja

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.