Elhunyt a Malcolm X színésze

Grund

2012. augusztus 12., vasárnap 17:30, frissítve: vasárnap 17:33

Életének 79. évében elhunyt Albert (Al) Freeman Jr. amerikai színész, aki többek között Elijah Muhammad szerepét alakította Spike Lee 1992-es Malcolm X című filmjében.

Freeman az Oscar-jelölt mozifilm mellett többnyire tévészerepeiről ismert, játszott többek között az Esküdt ellenségekben, a Gyilkos utcákban, és a Kojak egyik epizódjában is. Tévés alakításaiért több Emmy-jelölést is kapott.

Freeman évek óta tanított színészmesterséget a washingtoni Howard Egyetemen, s az intézmény jelentette be munkavállalója halálhírét is. „Nagyszerű tanár volt, elismert színész és mesteri igazgató, aki úgy az egyetemi előadótermekben, mint színpadon, filmvásznon és képernyőn maradandót alkotott. Nagyszerű művészek kerültek ki a kezei alól. Nagyon fog hiányozni” – fogalmazott közleményében Kerry-Ann Hamilton, az egyetem szóvivője.

A szerkesztő ajánlja

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.