Elhunyt Ata Kandó

MN

2017. szeptember 15., péntek 14:15, frissítve: péntek 14:47

Csütörtökön, néhány nappal 104. születésnapja előtt Hollandiában elhunyt a legidősebb magyar fotóművész – írja a Mai Manó Ház blog.

Ata Kandó Budapesten született 1913. szeptember 17-én Görög Etelka néven, és miután nem tudta kimondani a keresztnevét, Atának hívta magát. Ezt a nevet édesanyja nyitott nevelési elveinek köszönhetően meg is tarthatta, és használta élete végéig. A Kandó név első férjének családi nevéből lett.

Édesapja, Görög Imre gimnáziumi tanár volt, aki a későbbiekben orosz klasszikusokat fordított. Édesanyja, Beke Margit a skandináv irodalom magyar nyelvű fordításában vált egyedülállóvá.

Ata Kandó hosszas keresgélés után a holland Violette Corneliusszal együtt a forradalom leverésének hírére elindult Hollandiából. A határ menti kisvárosokban, valamint Bécs környékén riportfotókat készítettek a magyar menekültekről, elsősorban a gyermekekről. Már karácsonyra kiadták a képekből készült fotóalbumot, és az ebből származó teljes bevételt (félmillió holland forintot) felajánlották a magyar menekült gyermekek megsegítésére.

Munkásságuk rendkívül fontos volt az 1956-os forradalom képi láttatásában és jelentősége elismertetésében, illetve az 1956-os magyar menekülthelyzet dokumentálásában.

Ata Kandó évekig élt Franciaországban, Hollandiában, Amerikában, Angliában, élete utolsó szakaszában az Amszterdamhoz közeli Bergenben lakott. Fotói a világ több gyűjteményében megtalálhatók, 2016-ban Rotterdamban, a Holland Fotómúzeumban nyílt kiállítása.

A szerkesztő ajánlja