Elhunyt Barabás Sári opera- és operett-énekesnő

2012. április 16., hétfő 19:45, frissítve: hétfő 23:52

Elhunyt a müncheni Gärtnerplatztheater opera- és operett-énekesnője, a Budapesten született Barabás Sári. A művésznőt 98 éves korában, stroke következtében érte a halál hétfőn.

A színház az utóbbi fél évszázad meghatározó egyéniségének nevezte az énekesnőt az intézmény történetében. Barabás Sári 1914. március 14-én született Budapesten. Hétéves korában lépett először színpadra balettnövendékként, csodagyereknek tartották.

Tizenhat éves korában beiratkozott a Zeneakadémia ének szakára, ahol ugyan csak egy évig tanult, de a neves énektanárnál, László Gézánál magánúton képezte magát. Nagy sikerrel mutatkozott be a budapesti operaházban és a Margitszigeti Szabadtéri Színpad előadásain, a Városi (ma Erkel) Színházban 1939-ben a Rigoletto Gildájával debütált.

A második világháború után, 1947-ben polgári liberális személyiségekhez fűződő kapcsolatai miatt elmenekült Magyarországról (lovas kocsin hagyta el az országot), Münchenben talált új otthonra. Előbb az ottani rádiónál dolgozott, majd Wiesbadenben és Majna-Frankfurtban az operában lépett fel.

1950-ben nagy előadói körutat tett az Egyesült Államokban, 1952-ben a londoni királyi opera szerződtette. Fellépett Zürichben, Párizsban, az Egyesült Államokban és Bécsben is. Münchenben, az operaházban a Traviata és a Rigoletto főszerepét, a San Franciscó-i Operában A varázsfuvola Éj királynőjét énekelte – a német és amerikai zenés színházak ünnepelt sztárja lett. Különösen Londonban lelkesedett érte a közönség, a hetvenes években hatszáz alkalommal énekelt Strauss dalokat a brit fővárosban.

1960-tól rendszeresen játszott a Fertő-tavi, mörbischi tószínpad operett-előadásain. Feledhetetlen alakítást nyújtott a Hello Dolly! főszerepében a Gärtnerplatztheaterben. 1998 végén, 85 éves esztendős korában Kálmán Imre Csárdáskirálynőjének Anhilte hercegnőjét alakította. 2007-ben ebben a szerepben lépett utoljára színpadra.
1999-ben közreműködött egy olyan alapítvány létrehozásában, amely a Gärtnerplatztheaterből nyugalomba vonult művészeket segíti.

Utolsó éveit München közelében, teljes visszavonultságban élte.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.