Elhunyt Jon Lord

Grund

2012. július 16., hétfő 21:34, frissítve: kedd 16:09

71 éves korában, hosszú betegség után elhunyt Jon Lord, minden idők egyik legnagyobb rockbillentyűse, a Deep Purple egyik alapító tagja, akinél tavaly nyáron diagnosztizáltak hasnyálmirigyrákot.

Jon Douglas Lord brit zongoristát sokan a Hammond uraként emlegették. 1968-ban alapította társaival együtt a Deep Purple-t. Jon Lord a 2011-es paksi Gastroblues fesztiválon is fellépett, ezt követően jelentette be, hogy rákbeteg. Legutóbb a Tony Iommi és Ian Gillan fémjelezte jótékonysági Who Cares Projekt tavalyi koncertjén lépett fel.


Lordot tavaly óta kezelték hasnyálmirigyrákkal. Idén elvétve, de koncertezett. Július 6-i hageni koncertjét azonban már vissza kellett mondani kezelései miatt. Lord hivatalos honlapján akkor még nyugtatta a rajongóit az állapotát illetően. Jon és a helyi szimfonikusok reménykedtek benne, hogy még az idei év folyamán pótolhatják a koncertet. Jon Lord 71 éves korában halt meg rákban.

A Deep Purple 1976-os felbomlása után a Whitesnake zenekarban játszott, majd szólókarriert csinált. Még tavaly is fellépett a Jon Lord Blues Project nevű formációjával, amellyel a paksi Gastroblues Fesztiválon is koncertezett. Azon kevés rockerek egyike volt, aki egész életműve során világossá tette, hogy a kőkemény ritmusok szeretete nem zárja ki őt a klasszikus zene híveinek sorából.

Jonathan Douglas Lord néven Leicesterben született, 1941. június 9-én, érdeklődését a zene iránt a családi zongorának köszönhette. Tinédzserként a dzsessz felé fordult, majd a rock és a blues következett. Tizenkilenc évesen színészi ösztöndíjat ajánlottak neki, de ő inkább a zenét választotta, dzsesszt és rhythm and bluest játszott klubokban és pubokban.

1963-ban csatlakozott egy bluesbandához és megvette első elektromos orgonáját. Játszott a Kinks bemutatkozó lemezén, miközben akkoriban a Ron Wood testvére, Art Wood által vezetett formációban volt hivatalos tag; ez a csapat háromévi küszködés és egy visszhangtalan album után oszlott fel.

Jon Lord 1968-ban a Roundaboutba került, amelyben már együtt játszott Ritchie Blackmore gitárossal és Ian Paice dobossal. Az időközben Deep Purple névre átkeresztelt együttes a Hush és a Kentucky Woman című dallal tette le névjegyét, ám 1969 közepén Rod Evans énekes és Nick Simper basszusgitáros otthagyta őket. Helyükre érkezett Ian Gillan a mikrofonok mögé és Roger Glover a basszusszekcióba: ezzel létrejött a hard rock történelmi fontosságú zenekara, a Deep Purple nagy felállása.

A billentyűs a szimfonikus vonalat favorizálta, és úttörő módon a Királyi Filharmonikusok társaságában fel is vettek egy általa írott versenyművet. A Concerto for Group and Orchestra sikeresnek bizonyult, de turnéra a hatalmas apparátus miatt nem indulhattak, így a projekt elhalt. A Deep Purple ezután Blackmore és Gillan nyomására a hard rock irányába mozdult el, és olyan klasszikus albumokkal örvendeztette meg a közönséget, mint az In Rock, a Machine Head és a Fireball, olyan klasszikus számokat adott elő, mint a Smoke on the Water, a Lazy vagy a Child In Time.

Idővel a belső feszültségek egyre nagyobbak lettek az együttesben; előfordult, hogy a tagok a színpadon verekedtek össze, amit a közönség szerencsére csak a show részének gondolt. A Deep Purple többszöri tagcserék után 1976-ban feloszlott, ezután Lord szólóalbumokat jelentetett meg (Gemini Suite, Sarabande), zenélt a PAL formációban a dobos Ian Paice és a billentyűs Tony Ashton társaságában, majd egy ideig a Whitesnake tagja lett.

A régi sérelmeiket feledő zenészek 1984-ben a közönség nagy örömére újjáalakították a Deep Purple-t, amely azóta tucatnyi stúdióalbumot készített, több ezer koncertet adott világszerte. A felállás folyamatosan változik, ma Gillan, Glover és Paice zenél itt - Lord 2002-ben vonult vissza, hogy szólókarrierjére koncentráljon.

Azóta több albumot készített, ezek között akad rocklemez és szimfonikus zenekarral felvett kísérletező album is.

A Hammond-orgona királya 2010-ben a Művészetek Palotájában így koncertezett:

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.