Elhunyt a világhírű karmester, Lorin Maazel

Grund

2014. július 14., hétfő 12:46, frissítve: hétfő 18:43

Elhunyt Lorin Maazel világhírű amerikai karmester, zeneszerző. A 84 esztendős művészt tüdőgyulladás szövődményei következtében Virginia állambeli házában vasárnap érte a halál – közölte a The New York Times Maazel szóvivőjére hivatkozva.

A világ egyik élvonalbeli dirigenseként tisztelt  Lorin Maazel egészségi okokra hivatkozva júniusban mondott le a Müncheni Filharmonikusok vezető karmesteri posztjáról.

Az amerikai maestro hároméves szerződésének 2015-ös lejárta előtt egy évvel távozott. Maazelnek ezt megelőzően elhúzódó betegsége miatt több koncertet is le kellett mondania az általa „a világ egyik legkifinomultabb együttesének” nevezett zenekarnál.

A karmester kiemelkedő félévszázados pályafutása során többek közt a Berlini Német Operát, a Bécsi Állami Operát és a New York-i Filharmonikusokat vezette.

A Párizs külvárosában, Neuillyben született Maazel csodagyerekként kezdte, ötévesen már hegedűleckéket kapott, tízévesen egy nagyzenekart dirigált a New York-i világkiállításon, 12 évesen egyesült államokbeli turnéra indult, 15 évesen pedig hegedűművészként debütált.

1960-ban az első amerikaiként állhatott a karmesteri pultra Bayreuthban, 2008-ban pedig Észak-Koreában vezényelte a világtól elzárt országban az ott első élvonalbeli zenekarként fellépő New York-i Filharmonikusokat.

Szerepelt az edinburghi, a luzerni és a salzburgi fesztiválokon, és a világ nagy operáiban is vezényelt: a Metropolitanbe és a milánói Scalába is meghívták. A Scala júniusban bejelentett 2014–2015-ös programja szerint az Aidát dirigálta volna.

Maazel zeneszerzőként is hírnevet szerzett: első operáját 1984 címmel George Orwell regénye nyomán írta. Halála előtt a feleségével együtt 2009-ben alapított Castleton fesztiválra készült.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.