Elhunyt Magdalena Abakanowicz

Szathmáry István Pál

Szathmáry István Pál

2017. április 21., péntek 16:32, frissítve: péntek 16:38

Nyolcvanhat évesen elhunyt Magdalena Abakanowicz világhírű lengyel szobrász. A különleges, gyakran fej vagy felsőtest nélküli, sokszor elgyötörtnek, tömegben vonuló, a történelemtől megtépázottnak ható, mégis légies figuráiról is ismert művész halálhírét Dominika Cosic újságíró tette közzé saját Twitter-oldalán, amit Adam Myjak, a Varsói Szépművészeti Akadémia professzora megerősített – adta hírül a Gazeta Wyborcza lengyel napilap poznani kiadása.

 
Magdalena Abakanowicz
 

Abakanowicz művészetét mindenekelőtt a nagyon tudatos térhasználat tette felismerhetővé: alkotásaiban a nagyméretű terek is a kompozíció részévé váltak, miközben anyagválasztás terén előszeretettel nyúlt – a bronz mellett – a természetes nyersanyagokhoz, így a fához és a különféle kövekhez is. Nemzetközi karrierjét különféle anyagok – például lósörény – felhasználásával készített, a térrel párbeszédbe lépő monumentális szőttesszobrai indították el, megközelítése olyannyira összeforrt a nevével, hogy azóta a szakirodalomban abakánnak nevezik az ilyen típusú installációkat. Legnagyobb, száztizenkét félbevágott, öntöttvasból készült emberalakot felvonultató kültéri munkája a poznani citadellán található, melyet a város alapításának hétszázötvenedik évfordulója alkalmából készített 2002-ben. A szobrász munkái hetven múzeum gyűjteményében találhatók meg világszerte.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.04.22.

A szerkesztő ajánlja

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.