Elhunyt Margot Hielscher

MTI

2017. augusztus 22., kedd 20:41, frissítve: kedd 20:59

Életének 98. évében elhunyt Margot Hielscher – közölte a német színésznő és énekesnő, jelmeztervező és televíziós műsorvezető unokaöccse kedden.

A német filmlegenda müncheni otthonában hunyt el vasárnap, békésen elaludt.

A filmdíva élete során több mint 50 filmben és 200 televíziós produkcióban volt látható, köztük a Nem angyalok az asszonyok, az Isten veled, Franciska!, Az ördög hármat tesz és A varázshegy című filmekben.

A második világháború alatt az egyik legnépszerűbb színész volt, a nácik azonban gyanakodva tekintettek rá, valószínűleg azért, mert túl amerikainak találták a habitusát.

Hielscher az elsők között volt, akik Németországot képviselve felléptek az eurovíziós dalfesztivál színpadán: 1957-ben Telefon, telefon című dalával – amelyet színleg egy telefonkagylóba beszélve adott elő – a 4. helyig jutott, egy évvel később egy másik számmal 7. helyezést ért el. Több mint 400 dalfelvétel maradt fenn tőle.

A hatvanas években Zu Gast bei Margot Hielscher (Vendégségben Margot Hielschernél) címmel show-műsort vezetett a bajor televízióban: ő volt Németország első női talkshow-vezetője.

Nagy szerelme Friedrich Meyer filmzeneszerző és slágerkomponista volt, akivel 1959-ben össze is házasodtak. Házasságuk a zeneszerző 1993-as haláláig tartott. Érdekesség, hogy mindkettejük halálának dátuma augusztus 20.

A berlini születésű multitalentum több mint hetven éven át élt Münchenben. A gyermektelen művésznő az elmúlt években visszavonult a nyilvánosság elől. Unokaöccse szerint röviddel halála előtt azt mondta, hogy „nagyon fáradt vagyok”.

A német film nagyasszonya szeptember 29-én lett volna 98 éves. Unokaöccse szerint fegyelmezett, rendkívül barátságos és szeretetre méltó ember volt.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.