Elhunyt Mireille Darc

MTI

2017. augusztus 28., hétfő 12:55

Hetvenkilenc évesen elhunyt Mireille Darc francia színésznő, akit a nagyvilág főleg a Magas, szőke férfi felemás cipőben című vígjátékból ismer.

A 60-as, 70-es évek egyik legismertebb francia színésznője hétfőre virradó éjszaka agyvérzés következtében halt meg – közölte az RTL francia rádió a család információi alapján.

A színésznő, aki „hűvös szőkeségként” kezdte karrierjét, mintegy 50 filmben szerepelt, köztük az Ahol az öröm tanyázik, az Alulról az ibolyát és a Borsalino címűben. Utóbbiban a főszerepet Jean-Paul Belmondo és Alain Delon – sok éven át az élettársa – oldalán formálta meg.

Darc 1938 májusában született Dél-Franciaországban, Toulonban, ahol művészeti főiskolára járt. Párizsba költözve manökenként dolgozott, mielőtt a filmes szakma felfedezte volna magának. Ismertté a Galia című pszichothrillerrel vált a 60-as években, míg a világhírnevet a Magas, szőke férfi felemás cipőben című kémfilmparódia hozta meg számára 1972-ben.

A színésznő gyerekkora óta szívproblémákkal küzdött, a 80-as években ezért egyre kevesebbet állt kamera elé. 1980-ban szívműtétet hajtottak rajta végre, 2013-ban ismét operációra volt szüksége. Az elmúlt évben több agyvérzést is elszenvedett.

A szerkesztő ajánlja

Vékony Zsolt

Egy szemérmes és roppant energikus ember – hetvenéves Cserhalmi György

Bár az utóbbi években több lesújtó dologgal is szembe kellett néznie, továbbra is kiemelkedő ikonja a magyar színjátszásnak.

Molnár Csaba

Az amerikai elnökválasztást befolyásoló orosz trollok mindennapjai

Tizenhárom orosz a Facebook és Twitter segítségével dróton rángatta az amerikai választók tömegeit.