Elhunyt Mireille Darc

MTI

2017. augusztus 28., hétfő 12:55

Hetvenkilenc évesen elhunyt Mireille Darc francia színésznő, akit a nagyvilág főleg a Magas, szőke férfi felemás cipőben című vígjátékból ismer.

A 60-as, 70-es évek egyik legismertebb francia színésznője hétfőre virradó éjszaka agyvérzés következtében halt meg – közölte az RTL francia rádió a család információi alapján.

A színésznő, aki „hűvös szőkeségként” kezdte karrierjét, mintegy 50 filmben szerepelt, köztük az Ahol az öröm tanyázik, az Alulról az ibolyát és a Borsalino címűben. Utóbbiban a főszerepet Jean-Paul Belmondo és Alain Delon – sok éven át az élettársa – oldalán formálta meg.

Darc 1938 májusában született Dél-Franciaországban, Toulonban, ahol művészeti főiskolára járt. Párizsba költözve manökenként dolgozott, mielőtt a filmes szakma felfedezte volna magának. Ismertté a Galia című pszichothrillerrel vált a 60-as években, míg a világhírnevet a Magas, szőke férfi felemás cipőben című kémfilmparódia hozta meg számára 1972-ben.

A színésznő gyerekkora óta szívproblémákkal küzdött, a 80-as években ezért egyre kevesebbet állt kamera elé. 1980-ban szívműtétet hajtottak rajta végre, 2013-ban ismét operációra volt szüksége. Az elmúlt évben több agyvérzést is elszenvedett.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.