Elhunyt Pierre Schoendoerffer

BL

2012. március 14., szerda 16:45

Elhunyt 83 éves korában Pierre Schoendoerffer francia forgatókönyvíró, rendező, író, a francia filmművészet legrangosabb elismerésének, a César-díjnak az egyik alapítója.

A művész szerdán halt meg – erősítette meg családja a Le Figaro című lap hírét. Schoendoerffer elsősorban a háború témáját dolgozta fel átfogó játék- és dokumentumfilmes pályáján, többek közt azokra a tapasztalataira támaszkodva, amelyeket a francia hadsereg operatőreként szerzett az indokínai háborúban. Katonaként fogságba is esett Dien Bien Phunál 1954 májusában. Miután kiszabadult, leszerelt, hogy fotóriporter lehessen. Megjárta Algériát is, a fegyveres konfliktusok lenyomatát írói munkái is őrzik, újságíróként többek közt a Paris Match magazint is tudósította.

Első filmjét 1958-ban La Passe du Diable címmel készítette, első regényét, a La 317e Sectiont 1963-ban írta, majd két évvel később filmvászonra adaptálta. A produkció elnyerte a cannes-i filmfesztiválon a legjobb forgatókönyvnek járó díjat. Schoendoerffer 1967-ben a La Section Anderson című dokumentumfilmjével Oscar-díjat nyert. Munkásságát César-díjjal is elismerték. A művészről halálhíre hallatán Nicolas Sarkozy elnök és a közelgő választásokon a szocialista pártot képviselő Francois Hollande is megemlékezett, méltatva Schoendoerffer munkásságát.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.