Elhunyt Robin Gibb

2012. május 21., hétfő 06:00, frissítve: hétfő 07:26

A Bee Gees énekesének máj- és végbélrákja volt, tavaly diagnosztizálták, az első hírek novemberben kerültek nyilvánosságra. Áprilisban tüdőgyulladást kapott, kómába esett, de abból még felébredt. Május 20-án, 62 évesen érte a halál.
Robin Gibb (1949. december 22. – 2012. május 20.)

Fotó: robingibb.com


Tavaly novemberben már sürgős kórházi kezelésre szorult, de rövid benntartózkodás után hazaengedték Oxford közelében álló házába, ahol feleségével, Dwinával lakott.

A család barátai szerint az énekes akkor már nem volt jól, de küzdő alkata miatt remélték, hogy legyőzi a betegséget. Gibb korábban elvesztette legfiatalabb öccsét, Andyt, akit 1988-ban, 30 évesen a kokain vitt a halálba. 2003-ban pedig ikerfivére, Maurice hunyt el, ami különösen megviselte. Maurice halálával oszlott fel a Bee Gees, amelyet a három Gibb fivér, Maurice, Robin és Barry alapított 1958-ban. Az együttes minden idők egyik legsikeresebb bandája lett, és világszerte 200 millió albumot adott el. Utolsó lemezük 2001-ben jelent meg. Robin a közelmúltban egy interjújában arról vallott, hogy egészséges életet él, és évtizedek óta nem iszik alkoholt.

Aztán márciusban műtéten esett át, áprilisban pedig tüdőgyulladást kapott, emiatt ismét kórházba került, így nem tudott részt venni első klasszikus művének, a Titanic áldozatainak emlékére írt rekviemjének londoni premierjén sem.


A zenész fiával, Robin-Johnnal közösen fogott hozzá a Titanic-rekviem komponálásához – ez volt az első alkalom, hogy Gibb komolyzenei projektbe fogott. Az általa írt Dont' Cry Alone című dalt maga akarta énekelni a londoni premieren. A betegség azonban közbelépett.

Halálhírét családja jelentette be hétfőre virradóra.

Robin Gibb és két fivére, Barry és Maurice által alapított Bee Gees a hetvenes években érte el népszerűségének tetőfokát. A „diszkó királyait” hétszer tüntették ki Grammy-díjjal. Nemcsak előadóművészként váltak sikeressé, hanem számos sláger szerzőjeként. A Gibb-fivérek több mint ezer dalt írtak. Olyan ismert előadóművészek énekelték szerzeményeiket, mint Elvis Presley, Janis Joplin, Barbra Streisand, Diana Ross, Dionne Warwick, Celine Dion és Cliff Richard.


Az együttes frontemberének pozíciójáért Robin mindig versengett idősebb bátyjával, Barryvel. Az 1960-as évek végén emiatt vált ki az együttesből és kezdett szólókarrierbe. Első száma, a Saved by the Bell sikert aratott, de albuma, a Robin's Reign nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Ezért Robert Stigwood közbenjárására újra összeállt testvéreivel. Az elkészült albumok mutatják azonban, hogy Robin és Barry régi jó viszonya nem állt helyre. Csak a hetvenes évek végére tűnt úgy, hogy az együttes megint egységes.

The Bee Gees – minden idők egyik legsikeresebb popzenekara. 45 éves pályafutásuk alatt a Gibb fivérek 19 dala vezette a slágerlistákat, egyetlenek a Beatles mellett, akiknek egy időben öt daluk is szerepelt az USA TOP 10-ben, 1978. március 4-én: Love Is Thicker Than Water (1.) – Andy Gibb, Stayin' Alive (2.), Emotion (4.) – Samantha Sang, Night Fever (5.) és a How Deep Is Your Love (10.). Albumaikból több mint 120 millió példányt adtak el a világ országaiban, kislemezeikkel együtt közel 200 millió példányban vásárolták meg lemezeiket. 7 Grammy-díjjal, ezen kívül 8 Grammy-díj jelöléssel rendelkeztek.

Habár Robin az együttesben maradt, tovább építgette szólókarrierjét: három új albumot adott ki az 1980-as években (How Old Are You, Secret Agent, Walls Have Eyes). Ikertestvére, Maurice hirtelen halálát követően, 2003. január 27-én jelent meg Németországban Magnet című szólóalbuma. Robin és Barry ekkor jelentette be, hogy a meghalt testvér nélkül a Bee Gees nincs többé.

1968-ban Robin feleségül vette Molly Hullist, a Robert Stigwood vezette kiadó titkárnőjét. A pár túlélt egy 1967. november 5-i vonatszerencsétlenséget Angliában. Két gyermekük van: Spencer és Melissa. 1980-ban elváltak, Robin 1985-ben újraházasodott. Második felesége, Dwina Murphy színésznő egy fiúval ajándékozta meg, akit Robin-Johnnak kereszteltek.

1994-ben Robin Gibb bekerült a Dalszerzők Örök Halhatatlanjai (Songwriters Hall of Fame) közé, 1997-ben pedig a Bee Gees-t sorolták be a Rock and roll nagyjai (Rock and Roll Hall of Fame) közé. 2002-ben a Brit Birodalom Érdemrendjével tüntetették ki (CBE) a bátyjaival együtt. 2004 májusában Robin és Barry is tiszteletbeli zenedoktori címet kapott a Manchesteri Egyetemtől.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.