Elhunyt Senkálszky Endre kolozsvári színművész

2014. január 5., vasárnap 20:17

Kilencvenkilenc éves korában elhunyt Senkálszky Endre színművész, a Kolozsvári Állami Magyar Színház társulatának örökös tagja.

A színművész halálhírét vasárnap este közölte Facebook-oldalán a kincses város teátruma. Senkálszky Endre 1939. szeptember 1-jétől volt tagja szülővárosa magyar színházának, amelynek igazgatója is volt a legnehezebb időkben, 1964 és 1969 között. Tanított a kolozsvári Magyar Művészeti Intézetben, ugyanakkor rendezett is, többek között 1977-es nyugdíjaztatása után tizennégy darabból álló görög tragédiasorozatot mutatott be.

Tanulmányait 1935-1937 között végezte Hetényi Elemér színiiskolájában. Szabadkai József, majd Jódy Kámly színtársulatában játszott (1937–1939), 1939-től a kolozsvári Thália, a Magyar Színház, a Nemzeti Színház, az Állami Magyar Színház tagja, 1948–1949 között a kolozsvári Állami Magyar Színház művészeti igazgatóhelyettese volt.

Vendégként Szatmárnémetiben, Nagyváradon, Marosvásárhelyen szerepelt, Szatmáron és Nagyváradon rendezett is. 1992-től volt a Kolozsvári Állami Magyar Színház Örökös tagja.

1977. július 1-jén ment nyugdíjba, de megszakítás nélkül játszott tovább 2010-ig, kilencvenhat éves koráig, így hosszú ideig Európa egyik legidősebb aktív színésze volt.

(Fotó: Kolozsvári Állami Magyar Színház)

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.