Elhunyt Varda, az arab zene egyik óriása

Grund

2012. május 18., péntek 11:55

Elhunyt szívroham következtében Varda, az arab zene algériai származású óriása.

Az énekesnőt 71 éves korában, Kairóban érte a halál csütörtökön – közölte a MENA egyiptomi hírügynökség, amely szerint az előadó földi maradványait pénteken szállítják Algériába és ott temetik el.

Vardát a libanoni Fairúzzal és a néhai egyiptomi Umm Kulszummal együtt sorolták az arab zene óriásai közé. Az énekesnő kisebb megszakításokkal 1960 óta élt Egyiptomban, ott ért el áttörést mind zenei, mind pedig filmes pályafutásában, majd az egész Közel-Keleten ismertté vált.

A híresség – az „algériai rózsa”, ahogy emlegették – Franciaországban született 1940-ben. Apja algériai, anyja libanoni volt. Algériába csak 1962-ben látogatott el először, miután az ország kivívta függetlenségét Franciaországtól.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.