Elindult a kulturális közfoglalkoztatási program

Grund

2013. november 7., csütörtök 17:42, frissítve: csütörtök 18:04

Elindult az országos kulturális közfoglalkoztatási program. A féléves program során, novembertől áprilisig 3706 szakképzett – érettségizett vagy diplomás – regisztrált álláskereső juthat bruttó százezer forint körüli havi bérhez közfoglalkoztatottként. További csaknem háromszáz munkavállaló dolgozik a projekt működtetésén. A cél a közösségek erősítése és a kultúra terjesztése.

A közfoglalkoztatottak önkormányzatoknál, közművelődési, kulturális feladatokat ellátó intézményeknél, egyházaknál, civil és művészeti szervezeteknél dolgoznak napi nyolc órában, 1263 településen. A programot az Emberi Erőforrások Minisztériuma háttérintézménye, a Nemzeti Művelődési Intézet dolgozta ki, és nyújtotta be a Belügyminisztériumnak. A cél a helyi közösségek megerősítése és a kultúra terjesztése. – Az előkészítés során tizenötezer partnerszervezet jelezhette igényeit, javaslatait – mondta a csütörtöki sajtótájékoztatón Halász János (képünkön), az Emmi kultúráért felelős államtitkára. Závogyán Magdolna, az NMI főigazgatója elmondása szerint a visszajelzésekből kiderült, hogy nagy az érdeklődés a program iránt. – A kulturális közfoglalkoztatottak olyan feladatokat láthatnak el, amelyekre ma a kistelepüléseken, különösen a hátrányos helyzetű kistelepüléseken nincs emberi erőforrás. Sok kistelepülésen nemcsak művelődési ház és könyvtár nincs, hanem az önkormányzatnál sem dolgozik kifejezetten közművelődési feladatokkal foglalkozó munkatárs. Máshol egy-egy konkrét feladathoz, például egy helyi kiadvány szerkesztéséhez hiányzik a munkaerő, esetleg egy múzeumpedagógiai program megszervezéséhez, lebonyolításához.

Halász János elmondása szerint a kulturális közfoglakoztatás arra is alkalmas lehet, hogy az Agóra-programban felújított faluházakban elkezdődhessenek a programok. – A közmunkaprogram újra megtanítja dolgozni a résztvevőket, olyan tudás birtokába hozva őket, amelynek köszönhetően aztán a munkaerőpiacon is meg tudják állni a helyüket, de a korábban kulturális területen dolgozó, munka nélkül maradt szakemberek is felfrissíthetik tudásukat – mondta. Emlékeztetett arra is: ma 230 ezerrel több álláshely van Magyarországon, mint 2010-ben. Hoffmann Imre, a Belügyminisztérium közfoglalkoztatásért felelős helyettes államtitkára hangsúlyozta: az új projekt csaknem mindegyik résztvevője képzésben is részesül, ami hozzájárulhat az elsődleges munkaerőpiacon történő elhelyezkedésükhöz. Závogyán Magdolna elmondta: a negyven órás képzésen a „kulturális közösségszervezés alapjait” oktatják, kommunikációs, szervezési ismeretekkel látják el a munkavállalókat. A program kidolgozói szerint az így létrejött társadalmi háló lehet a garancia arra, hogy a közfoglalkoztatottak később képesek legyenek újra munkába állni.

A szerkesztő ajánlja

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.