Elképesztő a felhozatal idén a magyar építészetben

Grund

2015. szeptember 9., szerda 16:20

Októberben ismét átadják a Média Építészeti Díjat. Szeptember 4-től a közönség is szavazhat a legkiemelkedőbb építészeti munkákra.

A Média Építészeti Díjának évtizedes és sikeres célja, hogy áttörje a kommunikációs korlátot az építészek és nagy nyilvánosság között, a magyar közéleti, kulturális nyilvánosságot megcélozva. Ezért kér fel az Építeszfórum.hu minden évben ismert médiaszereplőkből álló, nem szakmai zsűrit, hogy elemezze és díjazza a döntőbe került épületeket és terveket.

A díjra idén 84 épülettel és 60 tervvel neveztek. A szeptember közepéig tartó előzsűrizést a holland Indira van't Klooster, az A10 magazin főszerkesztője vezeti, amelynek eredményeként 5 terv és 5 épület kerül a döntőbe. A munkákat a nyilvános díjátadón látványos prezentációk keretében mutatják be alkotóik az ország vezető médiájának képviselői és a nagy nyilvánosság előtt.

Az összesen 1,2 millió forint összdíjazású és értékes nyereményekkel kiegészített eseményen a két fődíj mellett több különdíjat és közönségdíjat is kiosztanak. A közönségdíjas terv és épület kiválasztása két körös szavazással történik. Az első körben szeptember 4-től az Építeszfórum.hu olvasói választják ki a legjobb 7 épületet és tervet az interneten. 2015-ben a szavazás második köre az Urániában lesz: az ott összegyűlt közönség személyes szavazatai fogják eldönteni, hogy ki kapja a MÉD Közönségdíját épület és terv kategóriában.

Az idei évben a médiazsűriben Balogh Ákos Gergely a Mandiner, Devich Márton a Duna Zrt., Földes András az Index, Kántor Viola a Hír TV, Komáromi Balázs a Gazdasági Rádió, Molnár Szilvia a DunaTV, Őrfi József a Magyar Nemzet, Sümegi Noémi a Heti Válasz, Szalai Anna a Népszabadság munkatársaként foglal helyet. Hozzájuk csatlakozott Böszörményi-Nagy Gergely, a Design Terminál főigazgatója, Kolosi Péter, az RTL Klub programigazgatója, Száraz István, a Vs.hu alapítója, és szakmai bírálóként részt vesz a gálaesten Dúll Andrea környezetpszichológus is.

A díjakat október 16-án az Uránia Nemzeti Filmszínházban adják át, ahol nyolcvanadik születésnapja alkalmából köszöntik Kévés György Ybl-, Kossuth- és Prima-díjas építészt, a 60-as évek avantgárd betonépületeinek tervezőjét, a rendszerváltás utáni másfél évtized építész-ingatlanfejlesztőjét.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.