Elképesztő rekordokat döntöget a Bosszúállók

kgy

2012. május 2., szerda 08:23, frissítve: szerda 10:35

Szó szerint új dimenziókat nyit meg a Bosszúállók, amely a képregényszuperhősök sosem látott reneszánszát fogja elhozni magával a következő években a mozikban.

Jó előre az év egyik nagy blockbuster-sikerének kiáltották ki a Bosszúállókat, de a jelek szerint még a várakozásokat is jócskán felül fogja múlni a szuperhősök koncentrált kalandsorozata. A marketingkampány részeként 39 országban, de az USA-ban csak egy hét múlva debütáló sorozat minden idők 9. legjobb világpremierjét produkálva 178 millió dollár bevételt ért el, s ez a várható nagy sikerű amerikai bemutatóval együtt biztosan egymilliárd dollár feletti mozibevételt sejtet. A Bosszúállókat a kritika is körberajongja, az olvasói kommentek pedig tényleg félelmetesek: aki pénteken látta, hétfőn ismét elment, aki kétszer látta, minden ismerősét el akarja rángatni rá. S ez így van a Fülöp-szigeteken, Brazíliában és Angliában is (de mindent kiüt a nyeregből a film Magyarországon is), vagyis globális jelenséggel van dolgunk. A Bosszúállók szinte minden piacon rekordot döntött vagy kiemelkedő eredményt ért el, a még kevésbé erős piacokon, mint Németország is 6,7 millió dolláros a csalódást keltő eredmény.

A film alapvetően semmi különöset nem tesz a hasonszőrű képregény-adaptációkhoz képest, látványos és humoros csomagolásban csap össze a jó és rossz a világvégéért-békéért, ám ezúttal az önálló brandek – Thor, Vasember, Hulk és Amerika kapitány – közös filmben szerepelnek, s vélhetően ez hatalmas hívó szó a rajongók számára. A Bosszúállókban emellett olyan lappangó szuperhősök is szerepet kapnak, akik alig várják, hogy önálló mozikban is világhódító útjukra induljanak. Scarlett Johansson a Fekete özvegyként például biztosan szerepelni fog saját moziban, de jók az esélyei Jeremy Rennernek is Sólyomszemként. A Marvel képregénykiadó jó érzékkel látta meg az extraprofit lehetőségét a számítógépes trükkök (CGI) és 3D aranykorában saját képregényei moziváltozataiban, ezért 2005-ben bejelentették, hogy saját maguk kezdenek filmgyártásba, s ehhez stratégiai partnerként tekintenek egy-egy hollywoodi stúdióra. A kaland 2008-ban kezdődött a Vasemberrel, valamint a Hihetetlen Hulkkal, a Vasember 2, Thor és Amerika kapitány után a Bosszúállók a hatodik darabja a sikerszériának. Minden adaptáció hatalmas kasszasiker lett már a mozikban, nem is beszélve a másodlagos és harmadlagos piacokról (DVD, blu-ray, illetve tévés értékesítések), s jelenleg úgy tűnik, a határ a csillagos ég lesz.


A Bosszúállók kapcsán máris minimum trilógiára számíthatunk, de Amerika kapitány és Thor kalandjai is szinte biztosan trilógiává fognak bővülni. A szuperhősöket összefogó szervezet, a Samuel L. Jackson által megformált Nick Fury vezette S.H.I.E.L.D is jó eséllyel kap önálló mozit, Jackson maga pedig olyan szerződést kötött, amelynek értelmében a szuperkémvezetőt kilenc mozifilmben játssza el. Az Amerika kapitányt játszó Chris Evans kontraktusa is hat filmre szól, ami az Amerika kapitány és Bosszúállók filmek három-három részének teóriáját erősíti. A Marvel ráérzett a szórakoztató mozifilmek gyártásának ízére, s eközben tudatos marketingstratégiával teszteli is a közönséget. Hulk például eddigi nekifutásaival nem ért el a többiekhez hasonló sikert, így újabb önálló mozifilmben nem is fog a tervek szerint a közeljövőben feltűnni. A Marvel számára jó piac és teszt a San Diego Comic Con International, ahol évente újabban már nem kevesebb, mint 130 ezer rajongó csápol a szuperhősöknek. A képregényhősök füzetben és moziban is sosem látott kultusznak örvendenek – a négynapos képregényfesztiválra a jegyek március 3-án 90 perc (!) alatt fogytak el az online értékesítés során. Nem véletlen, hogy ide már minden világsztár ellátogat, s ha itt jelentik be, hogy például visszatér a Pusztító a vászonra, akkor a reakciókból gyorsan le lehet mérni, hogy mennyire életképes az ötlet. Ilyen koncentrált reprezentatív mintát még egy jól szervezett fókuszcsoport-vizsgálattal sem lehet elérni!


A Marvel szuperhősfilmjei ráadásul jó húzóerőnek bizonyulnak a többi képregénykiadó újabb és újabb mozitörténeteihez. Az idén jön a következő Batman- és Pókember-film, jövőre pedig érkezik a Superman – s ahogy az elmúlt évekre visszatekintünk, látható, hogy minden újra és újra elkezdhető, bármilyen lezárás, ígéret ellenére. A szuperhősök olyanfajta szórakozást kínálnak, amelyhez kell egy sajátos filmfogyasztási ambíció: ezek a trükkökkel telepakolt látványfilmek a multimédiás szórakozás, s nem a hagyományos értelemben vett konzervatív filmkészítés sikerpéldái. Ám amíg a fiatal közönség dominál a világ multiplexeiben, ez a tendencia aligha fog lanyhulni. A szuperhősök kalandjai sosem voltak ennyire hitelesen ábrázoltak a vásznon, s a rajongók számára érezhetően egyelőre nem elég az újabb dózisokból. 2013-ban ennek megfelelően érkezik a Vasember 3, Thor 2, 2014-ben az Amerika kapitány 2, mindegyiknek napra bejelentett időpontja van, kellő erődemonstrációul a többi lehetséges mozipremier számára.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes


A Marvel ráadásul már 2010-ben pedzegetni kezdte, hogy a 150-200 milliós nagyfilmjei mellett kisebb, 20-40 milliós költségvetéssel elővenné a képregényben népszerű, de kevésbé ismert hőseit is. Doktor Strange/Csodadoktor; Ka-Zar; Luke Cage, a Bajnok; Káprázat (Dazzler); a Power testvérek (Tömegmester, Energizáló, Fénysebesség, Gép-erő), Fekete Párduc (Black Panther), Kábel (Cable); Vasököl (Iron Fist) és Vízió (Vision) mind olyan figurák, akiket már összefüggésbe hoztak a bennfentesek a moziváltozatokkal. És ez még csak a Marvel-univerzum világa, nem beszéltünk a másik nagy képregénykiadó, a DC Comics karaktereiről, meg a kisebbek legsikerültebb figuráiról, akik mind arra várnak, hogy leporolják őket. Közülük például az évek óta tervezgetett Jesse Custer (Preacher/Prédikátor) 2014-ben jelenhet meg mozivásznon. A kereslet-kínálat viszonyát és a bombasztikus bejelentéseket figyelembe véve, tetszik vagy nem tetszik, az elkövetkező minimum négy évben a szuperhősök fogják irányítani a hollywoodi filmgyártást. És miközben eldöntjük, hogy ezzel jól járunk-e, avagy rosszul, keressünk rá a következő képregényhősökre, akik a legjobbak között vannak számon tartva, de szinte biztosan nem hallottunk róluk a mozikban: Homokember, Spider Jerusalem, Vladek Spiegelman, Halo Jones, Wonder Woman. Ezidáig.

A szerkesztő ajánlja

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.