Elmarad a Marton-rendezés premierje

MN

2017. október 24., kedd 11:16, frissítve: csütörtök 08:48

Sárosdi Lilla csütörtökön közölte, hogy Marton László volt az, aki fiatalkorában megpróbálta szexuális érintkezésre rávenni egy autóban. A rendező úgy reagált: az állítás minden valóságalapot nélkülöz, és kénytelen megtenni a megfelelő lépéseket. Marton később felfüggesztette oktatói tevékenységét a színművészeti egyetemen, és lemondott a Vígszínház főrendezői posztjáról. Ezt követően több nő is azt állította, hogy a rendező zaklatta.

A Vígszínház kedden közleményt adott ki az üggyel kapcsolatban. Ebben leszögezte: a társulatot mélységesen megdöbbentették a Marton Lászlóval, a színház egykori igazgatójával kapcsolatos vádak. „Szeretnénk kifejezni együttérzésünket és támogatásunkat mindazoknak, akik akaratuk ellenére megalázó, emberi méltóságukat vagy személyi szabadságukat sértő, érzelmi törést okozó helyzetbe kerültek. A Vígszínház elítél minden ilyen jellegű cselekményt. Eddig is eltökéltek voltunk, de most még nagyobb hangsúlyt fektetünk arra, hogy minden hasonló esetnek elejét vegyük, hogy ezeket idejében felismerjük, és az ügyben eljárjunk” – fogalmaztak a társulat tagjai.

Hangsúlyozták, hogy a Vígszínház

  • első lépésként csatlakozik a Független Előadó-művészeti Szövetség kezdeményezéséhez, és aktívan részt vállal a hatalommal való visszaélések és a szexuális zaklatások megelőzését célzó közös munkában;
  • és kezdeményezi egy színházi szektor szintű anonim bejelentő vonal vagy online felület létrehozását, amelyen minden magát érintettnek érző színházi dolgozó vagy akár színházba járó név nélkül jelentheti be a hasonló eseteket, amelyeket minden esetben kivizsgálnak.

Felidézték, hogy 2017. október 20-án Marton László a személyét érintő ügy tisztázásáig lemondott a Vígszínház főrendezői pozíciójáról, és a Vígszínház a lemondást elfogadta.

Kitértek arra is, hogy Ibsen december 15-re tervezett, A vadkacsa című darabjának bemutatója elmarad a Pesti Színházban, és a bérletes nézőket hamarosan tájékoztatják a megváltozó műsortervről. (A darabot Marton László rendezte.)

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

„A Vígszínház társulata ebben a különösen feszült érzelmekkel teli helyzetben is mindent megtesz azért, hogy magas művészi színvonalú előadásokat tarthasson mindhárom játszóhelyén” – fogalmaztak a közleményben.

Október 24-én újabb egykori színi növendék vádolta meg erőszakos szexuális közeledéssel Marton Lászlót – a névtelenséget kérő nő a Hvg.hunak számolt be a történtekről. Ezzel már nyolcra emelkedett az egykori főrendező vádlóinak száma, de arcát vállalva eddig csak Sárosdi Lilla beszélt zaklatásról.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.