Elporlad a szegfű

rKissNelli

2012. május 7., hétfő 16:25, frissítve: hétfő 17:06

Elkészült Győrben az Európában is egyedülálló tematikus tudományos játszóház, a Mobilis Interaktív Kiállítási Központ.

Mióta rájöttünk, hogy a fizika szép lassan a diákok réme lett, és a „civil közönség” is soha nem látott közömbösséget mutat a természettudományok iránt, azóta egyre többen kísérleteznek az érdeklődők visszahódításával. A Győrben frissen megnyílt Mobilis is ebbe a sorba illeszkedik. A Mobilis Interaktív Kiállítási Központ egy hatalmas oktatóterem, de különleges szórakozást is ígér: a látványlaborban a fizika show-k, a kreatív foglalkoztatóban az alkotás öröme várja a látogatókat.

Forrás: Mobilis Interaktív Kiállítási Központ

 

A kulcsszó itt is az interaktivitás: a tudományos játszóházban 74 eszközt próbálhatunk ki, és naponta többször mutatnak be fizikai kísérleteket. Ha nitrogénszökőkutat, tűztornádót, szárazjeget vagy a szemünk előtt elporladó szegfűt szeretnénk látni, ott a helyünk a Mobilis-központban, ahol a család minden tagja megismerkedhet a tudomány világával, a járművek, a mozgás, a közlekedés rejtelmeivel.


A Mobilis Interaktív Kiállítási Központban fel lehet gyújtani a padlót, mégsem ég el, be lehet ülni egy valódi Forma–1-es versenyautóba, mégsem törjük össze magunkat, tesztelhetjük a szélcsatornát, a tükörlabirintust, kipróbálhatjuk a reakcióidőnket, átélhetjük a száguldás érzését, kedvünkre bíbelődhetünk motorokkal, elmés szerkezetekkel.

A járműiparra fókuszáló „science center” egyébként egyedülálló Európában, és valószínűleg sikeres lesz, hiszen autókkal és motorokkal még a Z-generáció gyerekeit is le lehet fegyverezni. A Gyermekmúzeum, a Füles bástya és az állatkert mellett a „győri csodák palotája” is jó ok lehet arra, hogy a családi kiruccanások során Győr városát célozzuk meg.

Forrás: Mobilis Interaktív Kiállítási Központ

A szerkesztő ajánlja

Stier Gábor

„Kijev nem írhat minden bajt a háború számlájára”

Az egykor Viktor Janukovics csapatában dolgozó politológus, Koszty Bondarenko nem csalódott a Majdanban, mert nem is várt tőle semmit.

Kuthi Áron

Későn ébredt az összes kisebbségi magyar párt

Öt hét alatt még legalább 300 ezer aláírást kell összegyűjteni az őshonos kisebbségek uniós védelme érdekében. A kudarcot is meg kell tudni magyarázni.

Radványi Benedek

Burján Csaba: Amikor kijöttünk Phjongcshangba, korizni alig tudtam

Az aranyérmes gyorskorcsolyázót már az általános iskolában azzal cukkolták, hogy olimpiai bajnok lesz. Interjú.

B. Kovács Gergely

A magyar falu, ami kis túlzással a fél világnak készít fakanalat

Pedagógiai fenyítőeszköz, konyhai alapfelszerelés és a nemzeti minimum. Egy nógrádikum nyomában.