Első alkalommal adták át a Csukás István-díjat

2015. április 12., vasárnap 17:15, frissítve: hétfő 07:31

Április 11-én, a magyar költészet napján adták át első alkalommal a Csukás István-díjat. Az Őze Áron által alapított elismerést a legjobb gyermekszínházi darabok szerzői vehetik át. A meghívásos pályázatra idén harminchárom pályamű érkezett, amelyek közül a Mesemúzeumban tartott szombati eseményen Dóka Péter, ő és Mikó Csaba munkáit díjazták.

Fontos, hogy a díjjal fel tudjuk hívni a figyelmet a gyermekirodalom újabban felfutó ágára, a színdarabírásra. Ablakot nyithatunk rá, hogy éltető napfényhez jusson, és ne sorvadjon el – mondta a díjátadón Csukás István. A Kossuth-díjas író kiemelte, a gyermekirodalmat ki kell szabadítani méltatlan helyzetéből, amelyben manapság található. – A magyar gyermekirodalom története páratlan, minden jelentős költőnk, írónk alkotott a műfajban: Vörösmartytól Petőfiig, Molnár Ferenctől Móricz Zsigmondig.

A díj névadója kifejtette, a szocialista realizmus korszakában a nagy írók a „gyerekirodalomban találtak menedéket”: Tamási Áron, Tersánszky Józsi Jenő, Nemes Nagy Ágnes, Mándy Iván. – Nagyon magas tehát a mérce, ami jó, mert a hegycsúcsra jó felnézni és jó felmászni – fogalmazott Csukás István, majd hozzátette, mindez az írókat is inspirálja és kötelezi, hogy vegyék komolyan a műfajt. – A gyerekirodalom, az irodalmi közvéleménnyel ellentétben, nem elhanyagolt része a felnőttirodalomnak, hanem egyenrangú vele – mutatott rá az író.

– Ha Magyarországon valamit tiszta szívvel és tiszta lélekkel fel lehet vállalni, az a gyermekek ügye. Nincs ennél fontosabb, sem a művészetben, sem az életben – hangsúlyozta Csukás István. Az író elmondta, egyszer egy államtitkár megkérdezte tőle, minek a gyerekeknek költészet és mese, miért nem elég, ha csak enni adunk nekik. – Azért nem elég, mert akkor olyan ember lesz belőle, amilyen te vagy – hangzott Csukás István válasza.

Őze Áron az eseményen elmondta, a díjat 2014 augusztusában alapították azzal a céllal, hogy a gyermekszínházi terület szakmai konzultációját elősegítsék, megismerjék a lokális, nívós műhelyek munkáját, valamint hogy ezeket a helyeket bemutassák és beemeljék az országos körforgásba.

A meghívásos pályázatra első alkalommal 33 pályamű érkezett, ezek közül 31 felelt meg a kiírásnak. A pályázók között volt mások mellett Darvasi László, Egressy Zoltán, Garaczi László, Halász Margit, Krusovszky Dénes, Lackfi János és Vörös István. A műveket a díj kuratóriumának tagjai – Balázs Ágnes, Berg Judit, Böszörményi Gyula, Jeney Zoltán, Perczel Enikő, Göttinger Pál, Őze Áron, valamint az elnök, Csukás István – egy előzetesen megállapított szempontrendszer szerint bírálták el – fejtette ki az alapító. – Nem sportverseny vagyunk, nincs dobogó, három egyforma értékű díjat adunk át – fogalmazott Őze Áron. A három díjazott: Dóka Péter A sajtkirály, Gődény Balázs Mesélj mesét! és Mikó Csaba Kövérkirály című művei.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes
Gödény Balázs, Csukás István, Dóka Péter és Mikó Csaba
Gődény Balázs, Csukás István, Dóka Péter és Mikó Csaba
Fotó: Hegedűs Márta / Magyar Nemzet


A díjalapítás Őze Áron a Pesti Magyar Színház igazgatói posztjára beadott pályázatának része volt. Tervei szerint a nyertes pályaművet a színház tűzte volna műsorára, ám az intézmény vezetésével tavaly ősszel végül Zalán Jánost bízták meg, így a bemutató kútba esett. Ám Őze Áron elmondta, a hazai színházak élénken érdeklődnek a darabok iránt. A nyertes pályaműveket a kuratórium kiajánlja, s javaslatot tesz azok nagyszínpadi vagy kamaraszínházi bemutatására. De a Csukás István-díj (CSID) honlapján a következő szezon kezdetére minden beérkezett darab elérhetővé válik.

Gődény Balázs lapunknak elmondta, őt magát lepte meg legjobban a pályázati meghívás, hiszen nyilvánosan nem foglalkozott korábban gyermekirodalommal. Darabja azonban már jó ideje készen állt, így a felkérésre csak le kellett porolnia és kicsinosítania. Dóka Péter úgy fogalmazott, jó emberektől kapta a díjat, amely egy jelentős alkotó nevét viseli, ez számára íróként nagy megtiszteltetés. A gyerekdarabokról szólva elmondta, egy színházi produkció családi ünnep lehet, így minél több ilyen műre lenne szükség. – Gyerekeknek írni kikapcsolódás, egy nagyszerű kaland, amit az ember megélhet – fogalmazott Mikó Csaba. – Mintha az jönne igazán szívből.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.