Első díj Felméri Cecíliának

Grund

2011. december 15., csütörtök 12:24

Végtelen percek című rendezésével első díjat nyert Felméri Cecília a lengyelországi Bialystokban megrendezett nemzetközi rövidfilmfesztiválon.

A magyar–román koprodukcióban készült mozgóképet a Bialystokban december 7–11. között megrendezett nemzetközi rövidfilmfesztivál zsűrije az Eastward Window versenyszekció legjobb filmjének járó első díjjal tüntette ki Felméri Cecíliát.

Felméri Cecília
Felméri CecíliaEgy nyári délután valaki lecseppenti magát kávéval, valaki galambot etet, valaki darazsat öl, valaki meghal, valaki menekül, valaki másol, valaki rádiót hallgat, valaki telefonál, valaki… És ezek közt talán van némi összefüggés – áll a Végtelen percek című film szinopszisában, mely Szántai János Az élet című novellája alapján készült az Inforg Stúdió, a kolozsvári Argo Audiovizuális Egyesület és a Laokoon Film koprodukciójában. A film forgatókönyvét Felméri Cecília rendező jegyzi, operatőre Réder György, vágója Politzer Péter volt.Felméri Cecília legújabb rövidfilmje, a Végtelen percek a locarnói filmfesztiválon volt látható először, majd ősszel az Egyesült Államokban is bemutatkozott az Amerikai Filmintézet rangos filmfesztiválján Los Angelesben.
A kolozsvári Sapientia egyetemen diplomázott Felméri Cecília (1978) jelenleg a bukaresti filmművészeti egyetem filmrendező szakos hallgatója és a Sapientia tanára. Kakukk című diplomafilmje elnyerte a Diákzsűri legígéretesebb tehetségnek járó díját 2008-ban a Magyar Filmszemlén, majd Varsó és Mar del Plata rangos filmfesztiváljainak vendége volt. Rendezéseit többször jelölték a Gopo-díjra, a legrangosabb romániai filmes kitüntetésre.

Forrás: Magyar Filmunió / Magyar Nemzeti Filmalap

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.