Első világháborús kiállítás nyílt a Várkert bazárban

2015. július 8., szerda 11:06, frissítve: hétfő 16:03

Ünnepélyes keretek között kedd délután megnyitották az Új világ született – Európai testvérháború 1914–1918 című első világháborús kiállítást a Várkert bazárban. A tárlat célja árnyalni és felülírni a „nagy háborúról” kialakult elbeszéléseket – hangzott el a megnyitón. A minden érzékszervre ható kiállítás különleges vizuális megoldásokkal hozza közelebb a látogatóhoz a háború borzalmait, bemutatva annak minden részletét a frontok poklától az otthon maradottak nyomoráig és reménytelenségéig.

„Nem volt még olyan háború, amelyet győzelemtől vagy vereségtől függetlenül el ne átkoztak volna az anyák, az apák, a menyasszonyok, a feleségek, a gyermekek, akiknek a fiuk, a vőlegényük, a férjük és az apjuk odaveszett a harctereken” – fogalmazott a megnyitóra küldött beszédében Balog Zoltán, a kiállítás megvalósítását támogató Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság elnöke. Hozzátette, ez a kiállítás segít megérteni az első világháború borzalmainak hátterét. A miniszter levelében hangsúlyozta, mindent el kell követnünk, hogy a háború borzalmai ne ismétlődhessenek meg; ezért ne ringassuk magunkat abba az illúzióba, hogy velünk ez nem történhet meg.

Schmidt Mária, a tárlatot szervező XX. Század Intézet főigazgatója és a kiállítás főkurátora rámutatott, a XIX. századi erkölcsök szerint élő embernek nem volt szava az első világháború borzalmainak elbeszéléséhez. – A tömegben való megsemmisülés és kiszolgáltatottság érzése ismeretlen volt számára – fogalmazott. Hozzátette, a háborúról csak végletes fogalmakban beszéltünk eddig, itt az ideje, hogy megleljük az árnyalatokat, a kiállítás segítségünkre lehet ebben.

Fotó: Hegedűs Márta / Magyar Nemzet

 

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára 2015 legfontosabb kiállításának nevezte a Várkert bazár tárlatát, és úgy fogalmazott, aki meg akarja érteni a XX. század történelmét, el kell jönnie megnézni a kiállítást. Az államtitkár elárulta, hogy az első világháború magyar áldozatai tiszteletére központi emlékművet terveznek felállítani a fővárosban.

L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára a megnyitón hangsúlyozta, fontos, hogy árnyaljuk és felülírjuk az első világháború központi narratíváit, és megértsük, mit jelentett a pusztítás elődeink számára.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A Várkert bazár kiállítása, hasonlóan például az angol Imperial War Museum koncepciójához, az élményszerűségre koncentrál. A cél egyértelmű, érzékeltetni a háború embertelenségét, pokoli körülményeit és irracionalitását látogatóival. A termeket végigjárva a boldog békeidőktől a háborús lelkesedésen át a kíméletlen kijózanodásig juthatunk el.

Fotó: Hegedűs Márta / Magyar Nemzet

 

Az itthon talán szokatlan vizuális megoldásoknak köszönhetően átélhetjük, milyen volt a lövészárok bezártsága, a gőzölgő fekete mocsár vagy a vágóhíd szimbólumai pedig a háború valódi természetéről árulkodnak. A falra írt idézetekkel ráadásul nemcsak képet, hanem hangot is kap a háború, amiből egyértelmű: a honvédtól a királyig mindenki a mészárlás ellen volt, mégis sok millió ember veszett ott értelmetlenül. Talán ez a kiállítás legfőbb tanulsága és kérdése is.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.