Erre még Bobby McFerrin is csettintene

GeorgeMichaelJackson5 címen megjelent a Fool Moon harmadik lemeze

Bodacz Péter

Bodacz Péter

2012. április 18., szerda 14:35, frissítve: szerda 14:50

Attól, hogy valami populáris, nem kell, hogy kommersz is legyen. A Fool Moon a cappella együttes nemrég elkészült harmadik nagylemezén a pop nagyágyúinak tucatnyi dala hangszerek nélkül, öt szólamban csendül fel. A színvonal profi, a visszhang viszont méltatlan, de szokványos: a legrangosabb nemzetközi elismerések ellenére a Fool Moon alig koncertezik itthon.

Fool Moon: egyelőre többet hallani őket külföldön

Jó húsz évvel ezelőtt egy fehér frakkos, mezítlábas, vigyorgó, fekete pasas, Bobby McFerrin Don't worry, be happy című dala világszerte hatalmas sikert aratott, ezzel tömegek számára lett ismert az a cappella műfaja, azaz a hangszeres kíséret nélküli, kizárólag énekhangon, több szólamban megszólaló dzsessz, pop, rock vagy soul. A többszólamú éneklés az akkor még élő kórusmozgalomnak köszönhetően sokak számára nem volt teljesen ismeretlen, de talán csak ekkor ütött szöget a hazai zenészek fejébe, hogy érdemes lenne mini popkórust alapítani.

Említésre méltó, életképes próbálkozás azonban nem sok akadt, ráadásul az idő – de főleg a piac – bebizonyította: popzene ide, népszerű dzsessz-sztenderdek oda, az a cappella bizony rétegműfaj. A jelek szerint ez a legkevésbé sem zavarja a Fool Moont (Mészáros Tamás – tenor; Molnár Gábor – tenor; Rácz Gergő – tenor; Wodala Barnabás – bariton; Németh Miklós – basszus), amely nemrég jelenttette meg saját kiadásában harmadik nagylemezét, a GeorgeMichaelJackson5-ot. Mint azt a cím is sejteti, a műfaj két csillagának, Michael Jacksonnak és George Michaelnek a dalai hangoznak el zenekari kíséret nélkül, öt szólamban.

– A lemezen a számunkra legkedvesebb dalokat dolgoztuk fel, így van közöttük kevésbé ismert is. Mivel az album saját kiadásunkban jelenik meg, nem kellett kiadói óhajoknak eleget tennünk, így minden szempontból sajátunknak érezhetjük az anyagot – fogalmazott az együttes vezetője, Németh Miklós. A saját kiadás hátránya, hogy az album nem kap helyet az üzletek polcain, a CD csak rendelhető, a dalok letölthetők.

Németh Miklós jegyzi az átiratok zömét, a Fool Moon mögött pedig már bő évtizedes tapasztalat áll. A tagok hangszeres zenészek, de már zenei tanulmányaik megkezdése előtt közel kerültek a kórusmozgalomhoz. A sikeres szegedi indulás, majd az első, magyar slágerfeldolgozásokat tartalmazó lemez (Csillagok..., 2003.) után a „szóló” Fool Moon mellett új irányt is vettek; egyre több felkérés érkezett más előadók lemezein való közreműködésre, a vokálok megírására és feléneklésére, nagykoncerteken való szereplésre. Németh szerint az egyik csúcspont a három évvel ezelőtti Presser Gábor-koncert volt, ahol tisztán a cappella átiratok is megszólaltak. Fontos volt még a Csézyvel közös eurovíziós munka és a Szolnoki Péterrel, Zsédával, Szekeres Adriennel, vagy Szirtes Edina Mókussal való együttműködés is. (Az Artisjus-díjjal a napokban kitüntetett Mókus 2008-ban Arany János balladáit ültette át népzenei motívumokkal mélyen átitatott a cappellára. A Kováts Kriszta által megálmodott Arany-óra című produkció több tucat előadást ért meg.)

A Fool Moonnak sincs oka szégyenkezni, igaz, elsősorban külföldön zenélnek. 2008-ban a Szerelem, szerelem című népdalátiratért kiérdemelték az a cappella Grammy-díjának számító CARA (Contemporary A Cappella Recording Award) jelölését a legjobb folk/world kategóriában, de a szerzemény Európában is komoly elismeréseket kapott.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A Fool Moont szinte gyakrabban hallani valamelyik nyugat-európai fesztiválon vagy a Távol-Kelet koncerttermeiben, mint Magyarországon – számos elegáns, zártkörű rendezvényt és néhány egyéb alkalmat leszámítva csak a fővárosi Cotton Clubban lépnek fel rendszeresen. Jó jel viszont, hogy egy új ifjúsági film, a Sherlock Holmes nevében Fool Moon-betétdala, a Kettesben jó már elérte néhány kereskedelmi rádió ingerküszöbét és videoklip is készült hozzá.

A szerkesztő ajánlja

Katona Mariann

Szigetvári Viktor: Visszalépünk két LMP-s javára

Az Együtt miniszterelnök-jelöltje szerint Habony Árpád inkább szak, mint ember, de a munkájához ért. Interjú.

Vég Márton

Titkos budapesti albérletek menekülteknek

Azt is eltitkolta a kormány, hogy 2016 augusztusa óta Budapesten már lakhatási program is van menekültek számára.

Molnár Csaba

Miért innák a legdrágább ásványvizet, ha sokkal többért nyerset is kaphatnak?

Az amerikai yuppie-k úgy veszik literenként 1800 forintért a tömény baktériumtenyészetet, mint a cukrot.

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.