Enyhült Márquez hörghurutja, elhagyta a kórházat

GB

2014. április 9., szerda 06:53, frissítve: szerda 08:47

Elhagyhatta a kórházat Gabriel García Márquez Nobel-díjas kolumbiai író, akit egy mexikóvárosi klinikán ápoltak nyolc napig hörghurut miatt.

A mexikói nemzeti orvostudományi intézet szóvivőjének tájékoztatása szerint a 87 éves író orvosai kedden úgy döntöttek, kiengedik a kórházból Márquezt, akiről úgy tudják, hogy hazatért mexikóvárosi otthonába. Jaqueline Pineda hozzátette azonban, hogy idős kora miatt az író egészségi állapota törékeny.

Gabriel García Márquez múlt hétfőn került be a kórházba légúti gyulladás és dehidratáltság miatt, a hivatalos tájékoztatás szerint azonban jól reagál az antibiotikumos kezelésre. Mint a szerző fia, Gonzalo García Barcha a múlt héten elmondta, apja enyhe fertőzést kapott, elsősorban a kora miatt vitték be a kórházba.

Gyors felépülést kívánt az írónak Enrique Pena Nieto mexikói, valamint Juan Manuel Santos kolumbiai elnök, és üzent Márqueznek a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) nevű marxista gerillaszervezet második számú vezetője, Iván Márquez is, aki a kolumbiai kormánnyal Havannában folyó béketárgyalásokról kívánt gyors jobbulást az írónak.

A Száz év magány, a Szerelem a kolera idején és más, klasszikussá vált művek 1982-ben Nobel-díjjal kitüntetett szerzője évtizedek óta Mexikóvárosban él, az utóbbi időben azonban már visszavonultan.

1999-ben rákbetegséget állapítottak meg nála, az Egyesült Államokban kezelték. Az elmúlt években többször is arról szóló hírek jelentek meg, hogy demenciában szenved. Az író legutóbb márciusban, születésnapja alkalmából jelent meg a nyilvánosság előtt: a házánál üdvözölte a fotósokat és az újságírókat, de nem szólalt meg.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

El sem tudja képzelni, mennyi vér tapad egy avokádós pirítóshoz

Fegyveres bandák támadják a farmokat Mexikóban, ahol a drogcsempészet mellett az avokádótermesztés a legjövedelmezőbb üzlet.

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.

Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.

Stier Gábor

„Nem tiltakoznék amiatt, ha Ungvár felett magyar zászló lengene”

Az új hidegháború áldozatának tartja magát Oleg Bondarenko, az EU-ból lengyel döntésre kitiltott moszkvai politológus. Interjú.