Betör-e a zeneiparba a magyar virtus?

Az értől az óceánig: koncertsorozat indul a magyar népzene népszerűsítéséért

2012. április 25., szerda 19:26, frissítve: szerda 19:55

A magyar nép- és világzenét népszerűsítené Az értől az óceánig koncertsorozat – és közben azért igyekszik is elcsábítani a világhírű fesztiváligazgatókat. Jó bornak is kell a cégér, avagy sikerül-e végre elérni a nagy zeneipari áttörést?

A május 24-én kezdődő, Az értől az óceánig című koncertsorozat legfontosabb újdonsága, hogy a magyar közönség mellett a külföldi zenei életnek is szól: a szervezők a világ minden részéről hívtak meg fesztiváligazgatókat, koncertszervezőket és újságírókat, hogy ezzel segítsék a magyar zenészek pályáját. Az, hogy külföldön piacképes a magyar világ- és népzene, már bebizonyosodott ősszel Koppenhágában is, ahol a Womex, a legnagyobb világzenei rendezvény gáláján felállva tapsolt a közönség a magyar világzenészeknek. Helyszíni riportunk itt olvasható, és felvétel is készült a magyar nyitóprodukcióról:

A külföldi  kapcsolatrendszer bővítése mindig ráfér a hazai zenészekre, főleg egy olyan időszakban, amikor a gazdasági válság mindenütt megnehezíti a koncertszervezést, a lemezipar eddigi formái pedig éppen összeomlóban vannak, és az új médiumok ismerete elengedhetetlen, ha valaki érvényesülni szeretne. Néhányan egyébként már most is sikerrel élnek a kortárs gerillamarketing eszközeivel, elég csak a Söndörgő kampányára gondolni:


A nemzetközi piac meghódításához mindenkinek elkél a segítség, ezért is született meg Az értől az óceánig címet viselő koncertsorozat ötlete Lőkös Csaba és Marton László Távolodó fejében. Az új kezdeményezés példaértékű összefogást generált a hazai zenei életben: így lehetséges, hogy négy intézmény, a Hagyományok Háza, a MűPa, a Fonó Budai Zeneház és az A38 Hajó egyszerre lesz házigazdája az első koncertsorozatának.

A magyar világzene „nagy öregjei” közé számít a Makám.  A zenekar Művészetek Palotája Fesztiválszínházában
lép fel Az értől az óceánig koncertsorozatában.

Forrás: worldmusichungary.hu


Ez a rendkívüli intézményi együttműködés adott lehetőséget arra, hogy egyetlen sorozatban nép- és világzenénk több mint húsz kiváló produkcióját hallgathassuk meg négy nap alatt. A Hagyományok Háza elsősorban a tradicionális népzenét és az Állami Népi Együttest fellépését kínálja, a Fonó Budai Zeneház az etnodzsesszre és a táncházra fókuszál, az A38 a fúziós világzene terepe lesz, a Művészetek Palotájában pedig a városi népzene új hulláma mutatkozik be. Ezekhez a helyszínekhez csatlakozott az Akvárium, amely a roma zenéknek ad otthont, a Skanzen, amely autentikus környezetben kínálja a népzenét, valamint a szentendrei Aranysárkány vendéglő, ahol egy ebéd mellett délszláv muzsika szól majd.

Az értől az óceánig koncertjein május 24-től 27-ig bemutatkozik Tóth Evelin és David Yengibarjan újonnan alakult duója, a népzenét rockkal ötvöző Napra és a Fókatelep zenekar, a magyar etnodzsessz élvonalából Dresch Mihály kvartettje (a Balogh Kálmán – Lukács Miklós cimbalomduó közreműködésével), moldvai zenéjével a Fanfara Complexa, a délszláv muzsikát játszó Söndörgő, a roma folkban megkerülhetetlen Parno Graszt és a nemrégiben alakult Vojasa.Ott lesz a magyarországi világzenék egyik keresztapjának számító Makám, a sanzon, a dzsessz és a népzene ötvözetét kínáló Tárkány Művek, Both Miklós, Szokolay Dongó Balázs, Novák Csaba, Dés András és Lukács Miklós új szupergroupja, a FolkSide, a rockzenei feldolgozásaival új időszámítást nyitó Csík zenekar, etnodiszkójával DJ Suefo, táncházi muzsikájával a Berka, a Téka, a Fonó, a Tükrös együttes és a kalotaszegi Csűrös banda, bluesalapú fúziójával Ferenczi György és a Rackajam, a tradicionális magyar népzene-néptánc élvonalából a Magyar Állami Népi Együttes, valamint a hagyományost a városi népzenével ötvöző Buda Folk Band:A meghívott szakemberek között van az angol zenész-producer, Ben Mandelson, a WOMEX első művészeti igazgatója, a német Bernhard Hanneken, a Rudolstadt Festival művészeti vezetője, a finn Henna Salo, a FIMIC (Finnish Music Information Centre) munkatársa, a norvég Hilde Bjorkum, a legnagyobb norvég nép- és világzenei fesztivál, a Fordefestivalen igazgatója, az amerikai Isabel Soffer, a Globalfest és a Live Sounds szervezője, a német rádiós Johannes Theurer, az európai World Music Charts megteremtője, Hollandiából Jerome Williams és Maarten Rovers, az Earthbeat és a RASA szervezői, az angol Judith Burrows, a FolkRoots magazin munkatársa, de érkeznek kínai és dubaji vendégek is, akik körbejárják majd a koncerteket, és május 26-án egy konferencián osztják meg a tapasztalataikat a Művészetek Palotájában, amibe bárki belehallgathat. A részletes program az esemény honlapján érhető el.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.