Ezek voltak 2013 legjobb hazai dizájndurranásai

2013. december 27., péntek 11:14, frissítve: péntek 12:16

Az elmúlt évben is számos zseniális ötlettel rukkoltak elő a hazai dizájnerek. Év vége lévén mi is összeállítottuk a Top10-es dizájnlistánk.

1. Rozi

 

Két kecskeméti napszemüvegfüggő fiatal egyszer csak úgy határozott, megalkotják saját márkájukat. Kis Arnold közgazdász és Németh Paula építészhallgató egy családi garázsban alakították ki műhelyüket, magukba szívtak minden információt arról, mitől is lesz jó egy szemüveg, kemény munkát követően pedig idén nyáron megszületett az első Rozi szemüveg. A márka egy képzeletbeli lusta bulldog után kapta nevét. Egyszerűség és letisztultság jellemzi a Rozi szemüvegeket, amelyekhez a készítők már létező formákat vettek alapul, persze ezeket saját ízlésvilágukkal ötvözték. Boltokban jelenleg nem kapható, csak a webshopon keresztül lehet beszerezni. A vevő megrendeli álmai szemüvegét, és minden fázisról kap fényképes tájékoztatást. A rozisok a rosszul látókra is gondoltak: jövő év elején útjára indítják a Rozi testvérmárkáját, amely acetát alapanyagú és elsősorban optikai, dioptriás szemüvegeket kínál.

2. Rienne Fashion Jewelry

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

 

Nagy Adrien a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem textiltervező és designmenedzser szakán végzett. Ösztöndíjasként tanult a London College of Fashionben, majd divattervezőként dolgozott mások mellett a Gombold újra! Közép-Európa pályázat fődíjasánál, a NUBU-nál, aztán jött Milánó, ahol Angelo Cavalieri mellett asszisztensként tervezett. Az élet később úgy hozta, hogy New York egyik legjelentősebb divatházában, a Marc Jacobs Collectionnél próbálhatja ki magát.

A tervező a külföldi divatházaknál szerzett tapasztalatainak a birtokában építette ki luxuskategóriás divatékszermárkáját, a Rienne Fashion Jewelryt. Ősszel debütált prémium brand olyan, minőségi divatékszereket kínál, amelyek átmenetet teremtenek a nemesfém ékszerek és a bizsuk között.

A nyakékek alapanyagait cseh kristályok, üveggyöngyök, hernyóselyem és bőr adja. Az első kollekcióra a természeti népek ékszereinek a formavilága volt hatással, a tavaszi kollekciót a nagyszülők a kertjében álló cseresznyefák virágai inspirálták. A Rienne Fashion Jewelry termékeit kizárólag a Váci utcai Fidji Style üzletben lehet megtalálni, így ékszerei Versace, Dior, Atelier Siviglia és Le Silla kreációi mellett kaptak helyet. Jelenleg néhány darab készül az belőlük, de távlati célja a kisebb volumenű szériagyártás.

3. Parfums Viktoria Minya

 

Minya Viktória, Grasse-ban, a parfümőrök szentélyében tanulta ki a szakmát, majd számos francia parfümházban dolgozott. A Parfums Viktoria Minya márka első, bemutatkozó illata, a Hedonist idén jelent meg a piacon, de rögtön óriási nemzetközi sikertért el: Tasmániából, Hawaiiról és Alaszkából is folyamatos megrendeléseket kap a márka. Az érzékek örömét magasztaló parfüm narancs- és jázminvirág, dohánylevél, méz és rum együtteséből született meg. A illat mellett a csomagolás is elkápráztató: ötszáz darab valódi kristály pompázik a kézi csiszolású üvegben, amelyet kígyóbőr mintás borítású fadobozban lehet megvásárolni. Az üveget a tizenöt legszebb tavaszi parfümösüveg közé választotta a Beautyhigh.com. Az arculatot a sztárgrafikus, Kiss Miklós tervezte. Viktória Párizsban nyitotta meg saját stúdióját, ahol már dolgozik a következő luxusillaton.

4. Plié by Atelier

A TENT London Shapes of Hungary standján mutatkozott be még ősszel a Kiss-Gál Gergely építész tervezőművész vezette Plié by Atelier kísérleti műhely egy új bútorgyártási technológiával készült, négy darabból álló bútorkollekcióval, a Pliével. A hagyományos csomópontoktól mentes tárgy ötvözi a bútorgyártás és a klasszikus szabászati eljárások lehetőségeit. A cél a letisztult, érthető formavilág és az élményszerű használhatóság megteremtése volt, valamint az, hogy minél kevesebb hajtással és rögzítési ponttal lehessen ezeket a bútorokat megalkotni. Plié kollekciófő jellemzője a variálhatóság, a többrétegű funkcionalitás, a friss és testre szabott forma, a valamint az interaktivitást. A kollekció négy darabból áll: a Grand Plié asztalból, a Demi Plié dohányzóasztalból, a Petit Plié ágyasztalból, valamint a Pouf Plié hokedliből, a kollekció egyes darabjai egyedi méret szerint is rendelhetőek. A kiválasztott alapdarabokat a tervező méretre készíti el, majd a tulajdonos egyetlen mozdulattal térbeli formává alakíthatja.

5. Pais Panni – Light me

A tábortűz hangulatát felidéző ledes lámpacsaládot Pais Panni, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem formatervező szakos hallgatója készítette diplomamunka gyanánt. A lámpák végtelen módon elhelyezhetők: kilincsre akaszthatók, asztal szélére ültethetők, polc peremére fektethetők, lógathatók, állíthatók, de akár  kertbe is „kiültethetőek”. A lámpák hálózatról és akkuval egyaránt működnek, így könnyedén mozgathatók.

A lámpacsalád, amelynek fejlesztésében Püspök Balázs és Cosovan Attila is részt vett, ebben az évben diák kategóriában formatervezési díjat nyert.

6. INQ Concept – Bedclothes

Egy tisztaszoba magasra vetett dunnás ágyának képe köszön vissza Csík Orsolya Bedclothes 2014 elnevezésű kollekciójához, amellyel a fiatal tervezőt a Gombold újra! Közép-Európa pályázatán a legjobb új tehetségnek választották. A pályázati kollekció elkészítésében a Wonderlab kreatív alkotóműhely támogatta Csík Orsolyát. A jelenlegi kollekció tíz, hordható öltözékkel egészül ki, amelyek ősztől náluk kerülnek forgalomba, Inq néven.

Olo Krizová, a Prague Fashion Weekend művészeti igazgatójának meghívására, aki egyben a Gombold újra! Közép-Európa tervzsűritagja volt, a Prague Fashion Weekenden mutatták be a húsz darabból álló kollekciót. Orsi a natúr, a fehér különböző árnyalatait a sötétkékkel kombinálta, ezekhez különleges fával és bőrrel kombinált kiegészítőket alkotott meg. Kollekciójának lényegét Orsi úgy fogalmazta meg: „Az egymáshoz közeli tónusú, különböző karakterű anyagokat társítva izgalmas térhatások hozhatók létre anélkül, hogy a viselőjük feltűnővé válna. A nagyvonalúbb, ruha szerkezetét meghatározó hajtásoknak-rétegeléseknek pedig a darab egyszerűsége ad teret.”


7. Földi Petra

Földi Petra esőkabát-kollekciója új értelmet ad a rossz időnek: Magyar Formatervezési Díjat kapott érte. Funkcionalitás és esztétikai minőség, professzionális anyaghasználat és technológiai kidolgozottság jellemzi darabjait. A Petrafoldi márka kisszériás dizájnerdarabokat kínál nőknek és férfiaknak egyaránt, a dizájn, a technológia és az anyaghasználat miatt azonban az itthoni mércével elég magas az áruk. Ha esőkabátról van szó, sokan úgy vélik, azoknak olcsónak, eldobhatónak kell lenniük. Petra díjnyertes ruhadarabjaival pont ezeknek a sztereotípiáknak az ellenkezőjét kívánja bebizonyítani. A tervező úgy véli az esőkabát lelke pont az anyag: magas minőségű, texturált, vízlepergető textilekkel dolgozik, vannak olyanok is, amelyeknek már ötven százaléka pamut.
A ruhák elsősorban külföldre készülnek, de akadnak hazai vásárlók is. Petra a klasszikus kabátfazonok esőálló változatát tervezte meg: a kínálatban vannak viharkabátok, bőrdzsekik, blézerek és zakók, valamint sportosabb modellek is. De persze egyik kabátról sem hiányozhat a levehető simléderes kapucni. A kabátok a márka webshopjában és a Metropolitan Budapest butikjában érhetők el.


8. Architecture Uncomfortable Workshop: Waste Less Chair

Az Architecture Uncomfortable Workshop hazai fiatal építészstúdió átalakítható rönkszéke, a Waste Less Chair idén nyáron elnyerte Core77magazin  Design Awards DIY kategóriájának különdíját. A new craft és a slow design irányzatait követő Architecture Uncomfortable Workshopnevű céget 2012-ben Demeter Lilla, Szabados Karolina, Boronkay Péter, Ghyczy Dénes Emil, Szederkényi János, Szederkényi József és Szederkényi Lukács alapította. Idén tavasszal egyedüli független magyar résztvevőként bemutatkozhattak a Milánói Isaloni híres-neves kiállításon, jórészt a Waste Less Chairnek köszönhetően. A tölgy rönkből készített szék két nyitott és a zárt állapotot egyesíti magában.

9. MER

 

A MER-t a Kitchen Budapest két egykori munkatársa, Bircsák Eszter, a KIBU alapító csapatának tagja és Sipos Melinda a KIBU egykori programigazgatója, valamint Matheidesz Réka, a Wamp alapítója és Laczkovich Gergely üzletfejlesztő-mérnök dobta piacra.

A MER bemutatkozó kollekciója a Morning start a háztartások egykori ikonikus tárgyait értelmezi újra, az első darabok leginkább a skandináv tárgykultúra sajátosságait idézik. A alapítók Kele Sára ipari formatervező, Szakos Kriszta divattervező és Boros Judit terméktervez részvételével újragondolták a vizespohár, az ibrik, az otthonka, a konyharuha és a sámli formavilágát.

10. DO3D

 

Az első magyar 3D-s nyomtatót két fiatal formatervező mérnök, Bartos Márton és Liszkai Tamás építették. A DLP technológiájú 3D nyomtató a 2B3D – Budapest 3D Printing Daysen mutatkozott be a Design Terminálban a nyár elején. A gép a korábbi fejlesztések tapasztalatai mellett jelentős önálló kutatás eredménye is. Nincs például rajta textúra, mivel fotopolimeres technológiával egyszerre hoz létre egy réteget. Jelenleg a gyártás szervezése folyik, várhatóan jövő év január-februárban már gazdára találnak az első darabok.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.