Falunap és fesztiválmegnyitó is lesz Kercaszomoron

PR

2012. augusztus 10., péntek 23:31

Bátorság-Hűség-Hősiesség elnevezéssel négy történelmi települést – Sopront, Szigetvárt, Kercaszomort és Balassagyarmatot – összekötő, 900 kilométeres emlékfutás résztvevői érkeznek szombaton az ország Legbátrabb Községébe (Communitas Fortissima), a Vas megyei Kercaszomorra, ahol a hétvégén falunapokat tartanak, és megkezdődik a Hétrét Fesztivál is.

Az augusztus 20-ig több őrségi településen zajló Hétrét Fesztivált V. Németh Zsolt vidékfejlesztési államtitkár nyitja meg szombaton. A fesztiválon helyi és balassagyarmati együttesek, zenekarok műsorain kívül természetvédelmi előadás, valamint régi földművelő eszközök és hajdinaételek bemutatója is várja az érdeklődőket. Vasárnap délután az erdélyi származású Okos Márton tart könyvbemutatót a kercaszomori faluházban.

Kercaszomor két falu – Kerca és Szomoróc – egyesüléséből jött létre. Szomorócot 1919 végén megszállták a Szerb–Horvát–Szlovén Királyság csapatai. 1920. augusztus 1-jén a helyi lakosság fegyverrel szállt szembe a betolakodókkal, ennek köszönhetően 1922. február 9-én Szomoróc újra Magyarországhoz csatlakozhatott. A sikeres felkelés elismeréseként az Országgyűlés 2008-ban a Communitas Fortissima – Legbátrabb Község címet adományozta a településnek.

Szomorócnak 1920-ban 210 lakosa volt, Kerca pedig 530 lelkes település volt. Napjainkban az összevont településen összesen 204-en élnek.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kádárista prostituáltnak áll a híres magyar színésznő

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.