Felmentették a brutális rohamrendőrt

tt

2012. május 14., hétfő 22:31, frissítve: kedd 10:24

A moszkvai ügyészség megszüntette a bűnvádi eljárást a belügyi erők (OMON) egyik rohamrendőre ellen, aki egy videofelvétel tanúsága szerint durván bántalmazott egy fiatalt a május 6-ai moszkvai tüntetésen – derült ki a vádhatóság honlapján hétfőn közzétett határozatból.

Szolgálati hatáskör túllépésének címén a központi nyomozóhivatal kezdeményezett eljárást, miután felkerült az internetes közösségi oldalakra egy videofelvétel, amelyen az látható, hogy az OMON emberei a földön húznak egy fiatalt, miközben egyikük a lábával rugdossa őt. A felvétel nagy felháborodást váltott ki az orosz közvéleményben, ráadásul az terjedt el, hogy fiatal terhes nőről volt szó.

A Lenta.ru hírportál szerint a moszkvai ügyészség azzal indokolta az ügy lezárását, hogy egyetlen terhes nő sem vált rendőri erőszak áldozatává május 6-án. A felvételen látható incidens egy Nyikolaj nevű fiatalember és a rohamrendőrök között történt, de egyiküket sem kérdezték ki a feljelentés előtt.

A fiatalember a Life News internetes újságnak vasárnap elmondta, hogy véletlenül keveredett a tüntetők és a rendőrök közé. Amikor a tiltakozók üvegeket és köveket kezdtek dobálni a belügyesekre, az OMON emberei őt és barátnőjét kirángatták a tömegből, akkor esett a földre és kapta az ütést. Ennek ellenére nem kívánt feljelentést tenni a belügyesek ellen.

A Milliók Menete címmel szervezett több tízezres, békésnek indult múlt vasárnapi tiltakozás a tüntetők és a rendfenntartók összecsapásával végződött. Közel 450 embert vittek el a rendőrök a moszkvai Bolotnaja térről, majd a lefogottakat néhány óra múlva elengedték. Az akció főszervezőit, Szergej Udalcovot, a Baloldali Front radikális párt elnökét és Alekszej Navalnij korrupciós ügyek leleplezésével foglalkozó bloggert 15 napi elzárásra ítélte a bíróság.

Vasárnap neves orosz írók és a kulturális élet képviselői kezdeményezésére a Puskin tértől a Csisztije prudi nevű közkedvelt parkban tartottak „ellenőrző sétát”, amely a Bolotnaja térivel ellentétben békésen zajlott. Politológusok szerint a hatóságok levonták a tanulságot az erőszakba torkollott eseményekből, ezért nem avatkoztak közbe, holott a több ezer ember részvételével tartott sétára nem kért engedélyt az ötletgazda Borisz Akunyin, világhírű orosz író.

A Csisztije prudit továbbra sem hagyták el a Vlagyimir Putyin államfő és Dmitrij Medvegyev kormányfő hatalmi kettőse elleni tiltakozás résztvevői, akik a múlt héten tábort vertek Abaj Kunanbajev kazah irodalmár szobránál. A környéken élők azonban egyre kevésbé viselik el a kialakult „moszkvai Hyde Parkot”.

Ilja Ponomarjov, az ellenzéki Igazságos Oroszország párt parlamenti képviselője közölte, hogy a hatóságok ígéretet tettek, nem számolják fel a békés tiltakozók táborát.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kádárista prostituáltnak áll a híres magyar színésznő

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.

Póla Gergely

Minden második Orbán Viktoré 2017 kifejezései közül

Szavazzon, hogy a döntőbe jutott tíz szó és szókapcsolat közül melyik legyen a 2017-es év kifejezése.