Fény derül a Pókember múltjára

tt

2012. június 30., szombat 21:56

A hamarosan debütáló új háromdimenziós Pókember-filmmel Marc Webb a képregényes történetnek azt a részét is alaposabban be akarta mutatni, ami Sam Raimi három éve véget ért trilógiájából nem derült ki.

Az Észak-Amerikában július 3-án, a magyar mozikban július 12-én bemutatkozó A csodálatos pókember a Sony filmstúdió produkciója. A címszerepet Andrew Garfield kapta, barátnőjét Emma Stone alakítja. Az újdonságok  között feltűnik a képregényből átemelt szereplő, a Rhys Ifans alakította Gyík is.

A stúdió 2010-ben fontos elhatározásra jutott: miközben a Sam Raimi rendezésében készült három Pókember-film komoly sikert aratott, mégis az újrakezdés mellett döntöttek. Az új sztori megírását az Emlékmást jegyző James Vanderbiltre, a forgatókönyv kidolgozását pedig a Raimi-trilógia néhány korábbi szerzője mellett a Harry Potter és a Halál ereklyéin dolgozó Steve Kolvesre bízták. 

Egy sorozatot általában jó sok év elteltével szoktak újrakezdeni, de a Sony társelnöke, Amy Pascal úgy vélte: „öt év egy egész élet a filmbizniszben”, így mint mondta: őt nem zavarta, hogy ilyen hamar vágtak bele az új sorozatba. Valójában rendszerint olyan alvó sorozatokat szoktak felfrissíteni, mint a Star Trek, vagy hosszú időn át futó szériákat, mint a James Bond, illetve az újrakezdés esetleg korábbi bukásokat is megpróbálhat helyrebillenteni, ahogy az egy másik képregényhőssel, Hulkkal történt.

A Pókember nem igazán illik egyik kategóriába sem. A Sony alapvetően elégedett volt az eredeti stábbal, Raimivel és a főszereplő Tobey Maguire-rel, bár az kicsit behatárolta a sorozat jövőjét, hogy Maguire már 36 esztendős. Avi Avad, A csodálatos pókember producere szerint a nézők továbbra is Pókembert akarnak látni a moziban, így aztán a stúdió felelőssége, hogy valami újjal rukkoljon elő, és akár elölről kezdje az egész történetet, hogy az új Pókember-rajongó generáció kedvére tegyen.

A Pókember múltja

Webb víziója ennek megfelelően a gyökerekig ás le: kikutatja, hogyan árvult el Peter Parker, kik voltak a szülei. A szuperképességet okozó pókcsípés jeleneténél azonban már visszatér a Raimi által kitaposott ösvényre. „Nem az volt a cél, hogy újrameséljük a kezdeteket, ahogy Sam (Raimi) tette. Ugyanakkor fontosnak tartottam, hogy megalapozzuk a főhős jellemét, mert úgy éreztem, hogy egészen máshogy zajlott le benne a változás, mint ahogy azt korábban láttuk” –  magyarázta a rendező. Ebből a szempontból A csodálatos pókember közelebb áll az eredeti képregényhez. A Garfield alakította hős sokkal szarkasztikusabb, jobban hasonlít egy lázadó tinédzserhez.

A közösségi háló 28 esztendős sztárja inkább gyerekkori élményeitől hajtva döntött a szerep elvállalása mellett, mint komoly megfontolás alapján. Mint mondta: tisztelegni akart Pókember korábbi megtestesítői előtt. A Pókember-sztorinak akkora a reputációja, és emiatt annyi mindenre kell tekintettel lenni, olyan tisztelettel kell hozzányúlni, hogy aki belevág, annak nagyon észnél kell lennie – mesélte Garfield. A régi és új Pókember-motívumokat felsorakoztató film végső soron a fiatalokhoz szól: alapvetően a felnőtté válás történetét dolgozza fel. Parker olyan, mint minden kamasz: nem tökéletes, csiszolatlan, a felfedezés korát éli és érzelmei kaotikusak - fogalmazott Webb.

Az előzetes kritikák jó szívvel fogadták A csodálatos pókembert, és a várakozások szerint világszerte kasszasiker lehet. A folyatatás mindenesetre már készül: a forgatás jövő év elején kezdődhet. A Bosszúállók hatalmas sikere azt jelzi, hogy a képregényfilmekre vevő a közönség. A Pókemberben rejlő lehetőségek egyelőre korlátlannak tűnnek. Ahogy Arad vélte: ez még sok filmet jelenthet.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.