Fertőd újra Európa ékköve lehet + Képgaléria

Tölgyesi Gábor

Tölgyesi Gábor

2012. május 10., csütörtök 20:42, frissítve: csütörtök 21:37

Ünnepélyesen lezárult a fertődi Esterházy-kastély turisztikai fejlesztésének első üteme. Megnéztük, hogyan szépült meg a magyar Versailles.

A több mint másfél milliárd forintos forrásból, az Új Széchenyi-terv keretében megvalósult rekonstrukciónak köszönhetően Eszterháza építészeti és művészeti örökségével ismét a magyar és az európai kultúra egyik ékkövévé vált. Az első ütemben megújult a kastély homlokzata, az emeleti dísztermek, a lépcsőház, a nyári ebédlő és a díszudvar, a bábszínház tetőszerkezete, továbbá új parkoló épült a látogatóknak.

A második szakaszban, 2012 végéig restaurálják a kínailakk-kabinetet és a porcelánkabinetet, a kastély fogadóterét, befejeződik a bábszínház és a narancsház épületének helyreállítása.

A május 9-i átadóünnepségen az Orfeo zenekar adott hangversenyt Vashegyi György vezényletével, jelen volt többek között Mádl Dalma, Mádl Ferenc volt köztársasági elnök özvegye, Esterházy Antal herceg, Varga Kálmán, a Műemlékek Nemzeti Gondnokságának igazgatója és Zumbok Ferenc kormánybiztos.

Tekintse meg képgalériánkat:A szerkesztő ajánlja

Vég Márton

Orbán és Soros egy csapatban játszik? „Soros-szervezetet” pénzel a BM

Több millió forint állami pénzt kapott egy menekülteket segítő szervezet, amely tagja a milliárdos civil hálózatának is.

Molnár Csaba

El sem tudja képzelni, mennyi vér tapad egy avokádós pirítóshoz

Fegyveres bandák támadják a farmokat Mexikóban, ahol a drogcsempészet mellett az avokádótermesztés a legjövedelmezőbb üzlet.

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.

Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.