Fesztivállal állítanak emléket Cziffra Györgynek

Kiss Eszter Veronika

Kiss Eszter Veronika

2015. december 1., kedd 13:02

Bár szerte a világban ismert, Magyarországon kevesen tudnak Cziffra Györgyről – véli Balázs János zongoraművész, aki fesztivált szervezett Cziffra tiszteletére.

Cziffra György emlékére szervez fesztivált Balázs János zongoraművész február 25-től 28-ig a MOM Kulturális Központban. Mint fogalmaz, tizenhat éves kora óta rendez koncerteket az 1994-ben elhunyt Cziffra György zongoraművész emlékére. – Azért tartom fontosnak Cziffra György munkásságát és a fesztivál létrejöttét, mert egy olyan magyar zseniről beszélünk, akiről, bár szerte a világban ismert, Magyarországon kevesen tudnak, különösen a tehetségeket felkaroló munkásságáról – mondja Balázs János.

A fesztivál különlegessége többek között az lesz, hogy Balázs János a felépítésével kapcsolatosan szeretné továbbvinni azt a kezdeményezést, amit Cziffra György Franciaországban, Párizs mellett, Senlis-ben indított el: létrehozott egy olyan alapítványt, amelynek segítségével fiatalokat tanított, s alapított hozzá 1966-ban egy ma is virágzó fesztivált, ahol felléptette őket, valamint a művészbarátai és saját maga is játszott rajta, emellett egy zenei versenyt is rendezett.

Balázs Jánostól megtudjuk: a mesterkurzust első alkalommal csak zongoristáknak hirdetik meg, ezt szintén a MOMKultban, február 19. és 21. között tartják. A versenyt jövő ősszel rendezik meg. Balázs János elmondja: 2016-ban még csak országos lesz a programsorozat, de 2017-től szeretnék nemzetközi szintűvé tenni, és az a tervük, hogy olyan fontos eseménnyé nője ki magát, amely Cziffra György szellemiségére és munkásságára irányítja a figyelmet. Balázs János tervezi, hogy 2021-ben, Cziffra György születésének 100. évfordulója alkalmából nemzetközi turnén vigye hírét a korszakalkotó magyar zongoraművész munkásságának.

A februári fesztivál négy napja négy különböző tematikus koncertet takar. Az első koncerten maga a művészeti vezető zongorázik Cziffra repertoárjából, Hegedűs D. Géza színművész pedig Ágyúk és virágok című önéletrajzi könyvéből olvas fel részleteket.

A második esten Cziffra barátai és tanítványai, Vásáry Tamás, Mocsári Károly és Dráfi Kálmán kapják a főszerepet. Cziffra György 1956-ban elhagyta Magyarországot, de előtte bárokban zongorázott és improvizált, a harmadik hangversenyen ezt a hangulatot szeretnék felidézni dzsesszművészek – Sárik Péter, Berkes Balázs és Malek Andrea – segítségével, illetve egy cigányzenekarral bemutatják, hogyan is szólhattak azok a dallamok, amelyeket Liszt Ferenc hallott, és amelyek magyar rapszódiáinak megírására ihlették. A Cziffra által készített magyar rapszódiák felvételeit sokan a világ legautentikusabb előadás-sorozatának tartják ugyanis.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A záróestet Hommage a Cziffra címmel hirdetik meg, az első részben Kelemen Barnabás, Kokas Katalin, Vásáry Tamás, Lajkó Félix, Snétberger Ferenc és Szakcsi Lakatos Béla lép fel, a második részben pedig a Zuglói Filharmónia Záborszky Kálmán vezényletével, Balázs János szólójával Csajkovszkij b-moll zongoraversenyét játssza.

A fesztiválnak több kísérőrendezvénye is lesz: Cziffra-emlékkiállítást rendeznek eddig nem publikált családi fotókból, a művész személyes tárgyaiból, illetve Gyügyi Ödön rajzait is meg lehet tekinteni, és lesz egy hangszerbemutató előadás Junior Prima-díjas fiatal művészekkel. A fesztivállal együttműködésben Besszer Szilvia megálmodott egy Cziffra-szelet nevű süteményt, amely megvásárolható lesz az összes Szamos cukrászdában.

A szerkesztő ajánlja

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.