Fellélegezhetnek a producerek

Grund

2012. március 21., szerda 12:05, frissítve: szerda 13:11

Rendeződhet a producerek tartozásainak ügye a kormány keddi határozata értelmében, amely rendelkezik a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMKA) megszüntetéséről és a tartozások rendezéséről.

„Befejező szakaszához érkezett az MMKA tartozásállományának konszolidációja. A Magyar Közlöny 2012. évi 32. kiadványában megjelent kormányhatározat értelmében a normatív támogatási igények kivételes, egyszeri elismerésével a visszatérítendő támogatások, azaz a producerek tartozásainak ügye rendeződhet” – közölte a Magyar Nemzeti Filmalap szerdán.

Az összegzés szerint az intézkedés csaknem százötven filmelőállítót – többségében ismert filmgyártó céget – és egyéb mozgóképszakmai szervezetet érint. „A visszatérítendő támogatások – amelyeket az MMKA részlegesen vagy egyáltalán nem érvényesített a támogatottakkal szemben – összességében közel 1,6 milliárd forintot tesznek ki” – olvasható a közleményben. Ezzel az összeggel a producerek tartoznak az MMKA-nak.

A tájékoztatás szerint a 2010. december 31-éig teljesített, igazolt és a közalapítványhoz benyújtott normatív (ám készpénzre nem váltható) támogatási igények és a visszatérítendő támogatásból származó tartozások rendezésével a Magyar Nemzeti Filmalap „jelentős terhet vesz le a filmszakmai szereplők válláról”.

Az 1069/2012. (III. 20.) számú kormányhatározat szerint az intézkedés határideje május 31. A közalapítvány összességében mintegy 10 milliárd forintnyi tartozást halmozott fel az elmúlt években, amelynek a jelentős részét kitevő banki hiteleket a filmalap tavaly decemberig kifizette. A még fennálló adósságok rendezése folyamatosan zajlik.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.