Fischer Iván a magyar diktatúráról írt Clintonnak

2015. december 2., szerda 19:36, frissítve: szerda 19:39

Egy bírósági ítéletnek eleget téve az amerikai külügyminisztérium nyilvánosságra hozta Hillary Clinton volt tárcavezető, jelenlegi demokrata párti elnökjelölt-aspiráns 2011 és 2013 közötti levelezését.

Ezek között talált rá a Heti Válasz Fischer Iván karmester, a Fesztiválzenekar vezetőjének 2011-ben írott levelére, amelyet a Clinton család bizalmas tanácsadóján, Vernon Jordan ügyvéden keresztül juttatott el 2011-ben az akkori külügyminiszternek.

Írásában Fischer óvatosságra inti a hazánkba látogató Clintont, hiszen a látogatása akár az Orbán-kormány jóváhagyásának tűnhet. Pedig tisztában kellene lennie vele, hogy a kormány épp lerombolja a demokráciát Magyarországon, és olyan rendszert vezet be, amely figyelmen kívül hagyja az emberi jogokat és a szólásszabadságot – állítja Fischer.

A karmester figyelmeztet, az akkori nagykövet, Eleni Kounalakis közel áll Orbánhoz, és így nem ad kiegyensúlyozott képet a magyar helyzetről. Fischer hangsúlyozza, ha Hillary Clinton nem ad ki nyilatkozatot, hogy aggódik a diktatórikus folyamatok miatt, az autokratikus rezsim támogatójának tűnik majd. Zárásként a karmester felajánlja segítségét, ha információra lenne szükség.

Az eredeti levél itt olvasható.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.