Fischer Ivánék orosz nyomásra kaptak támogatást?

Makrai Sonja

Makrai Sonja

2016. július 12., kedd 15:10, frissítve: kedd 15:21

A Népszabadság értesülése szerint a Budapesti Fesztiválzenekar balti turnéjára orosz közbenjárásra adott pénzt a Külgazdasági és Külügyminisztérium.

A budapesti városvezetés 200 millió forintos forrásmegvonása miatt a Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) vezetője videóüzenetben jelentette be a nyilvánosságnak, hogy több külföldi fellépésüket nem tudják abszolválni, többek között nem tudnak részt venni a tervezett balti turnéjukon  és a szentpétervári Fehér Éjszakák Fesztiválon sem tudnak vendégszerepelni. Bár Fischer Iván nem csak itthon támadja nyíltan a kormányt, de megragad minden alkalmat, hogy külföldön rossz hírét keltse Magyarországnak, ennek ellenére a Szijjártó Péter vezette Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) hatvanmillió forintot biztosított Fischeréknek a balti utazására, mert – ahogy közleményükben fogalmaztak – a BFZ koncertje „kiemelt kultúrdiplomáciai eseménynek” számít.

A Népszabadság értesülései szerint Szijjártóék nem önszántukból segítettek Fischer Ivánékon. Információjuk szerint a világhírű karmester, „Valerij Gergijev nevéhez fűződő Fehér Éjszakák Fesztivál szervezői a Budapesti Fesztiválzenekar távolmaradásán felháborodva Moszkvához fordultak segítségért”, a minisztérium tehát magas szintű orosz diplomáciai nyomásra adott pénzt a zenekarnak.

A Magyar Nemzet megkeresésére a külügyi tárca az üggyel kapcsolatban lényegi választ nem adott, helyette arra próbálták felhívni a figyelmet, hogy „Szijjártó Péter miniszter a kultúrdiplomáciára úgy tekint, mint a külpolitika és külgazdaság nagyon fontos erőforrására.” Így fogalmaznak: „A miniszter mindig azt az álláspontot képviselte, hogy kell néhány olyan brand, amely Magyarország megjelenését erősíti külföldön, ezért is tartotta fontosnak Havasi Balázs támogatását, és ezért javasolta, hogy a kormány támogassa a Budapesti Fesztiválzenekart annak érdekében, hogy ne kelljen lemondania fontos nemzetközi koncerteket. A Budapesti Fesztiválzenekar és a KKM között szoros együttműködés jött létre, amelynek részleteit most dolgozzuk ki, az együttműködésről a közelmúltban személyesen tárgyalt Szijjártó Péter és Fischer Iván. A Budapesti Fesztiválzenekar fellépéseivel kapcsolatban több pozitív visszajelzés érkezett magas rangú külföldi politikusoktól is.”

Lapunk egyébként úgy tudja, Szijjártó Péter valóban szívélyes viszonyt ápol az orosz külügyminiszterrel, Szergej Lavrovval. Orosz diplomáciai körök ugyanakkor arról tájékoztatták a Magyar Nemzetet: a médiából értesültek arról, hogy „orosz nyomásra” támogatta a külügyi tárca Fischer Iván együttesét. Egyik orosz forrásunk ehhez hozzátette: a diplomáciai gyakorlatban nem szokás az ilyesfajta nyomásgyakorlás. Másik orosz forrásunk pedig megjegyezte: saját tapasztalatai szerint a magyar liberális művészköröknek elég jó kulturális diplomáciai kapcsolatai vannak Oroszországban, nem is volna szükségük a nagypolitika lobbijára.

Szijjártóék lépésén mindenesetre felháborodott a Magyar Liberális Párt, szerintük ugyanis „miközben az Orbán-kormány évek óta eszelős szabadságharcot vív az Európai Unió ellen a nemzeti szuverenitás védelmének jegyében, hűséges szövetségesként ugrik Moszkva első füttyentésére.” Képmutatónak titulálják, hogy Szijjártó „csak akkor ébredt rá a fesztiválzenekar kultúrdiplomáciai értékeire, amikor a szentpétervári koncert lemondása miatt az orosz külügyminisztérium interveniált”.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Bár a sajtó hónapok óta hangos Fischer Iván és főváros közötti konfliktustól, de arról közben sokan elfeledkeznek, hogy a  BFZ a többi magyar együtteshez képest kiemelkedő, 1,2 milliárdos állami költségvetésből gazdálkodik, ráadásul 2014-ben milliárdos megtakarításról és 300 millió forint nyereségről számoltak be.

A szerkesztő ajánlja

B. Molnár László

Egyre csak ömlik az állami támogatás a fociba

A taorendszer megjelenése óta csak a színvonal nem lett jobb. Kirívóan sok jut Felcsútnak.

Pintér Bence

Magyar Nemzet Szalon: Ennek a nemzetnek a lelkében valami megtört

A kivándorlás a transznacionalizmus erősödését és a távozó fiatalok nemzeti identitásának teljes felszámolását okozhatja.

Földi Bence

Kölcsönzött szlogenekkel, program nélkül a Fidesz

A kormánypárt szinte az összes üzenetét máshonnan vette, például Donald Trumptól vagy a toryktól.

Ficsor Benedek

A magyar olajmezőkből nem lesz pénz a hatalmas múzeumokra

Mélyi József művészettörténész a Liget-projektről, a stadionokat benövő gazról és a megfordított folyókról.