FISZ-busz: irány az ország!

2014. május 18., vasárnap 15:34

A Fiatal Írók Szövetsége (FISZ) a Valyo – Város és Folyó csoporttal közösen május 20. és 30. között országjáró irodalmi turnéra indul. Olyan helyekre is mennek, ahová ritkán jut el irodalmi esemény, a turnét ráadásul különleges járművel, egy Steyr kisbusszal utazzák végig.

Országjáró irodalmi turnéra indul a FISZ, a két hetes programsorozat május 20. és 30. között zajlik, és az Alföld nagyobb városai mellett olyan közönséghez is el szeretnék juttatni a fiatal alkotókat, akikkel ritkán találkozhatnak, egyúttal az utazás révén inspirációt szeretnének nyújtani számukra. A Tavaszi Turné elnevezésű országjárás egyszerre irodalmi-művészeti esemény, ugyanakkor alkotó- és tanulmányút is. A csaknem 800 kilométeres túraútvonal során több mint 20 szerzőt mutatunk majd be az ország különböző részein. Az alkotók néhány napos turnusokra csatlakoznak a túrabuszhoz, és minden nap más-más helyen adnak elő, beszélgetnek és olvasnak fel.

Az utazást a Valyo Mobil járművével teszik meg, amely egy különleges, Steyr márkájú kisbusz. Legtöbbet Bécsben találkozhattunk ezzel a közlekedési eszközzel, igaz, már lassan tíz éve nem használják őket az osztrák fővárosban sem. A furcsa formájú busz az utazás mellett instant előadótérként is funkcionál majd: a járműben levő hangosítás, projektor és más kiegészítők a megállás után azonnal művészeti performanszokra alkalmas színpaddá léptetik elő az addig az utazást szolgáló buszt, ezzel különleges helyszínt biztosítva a rendezvényeknek, egyúttal a közösségi köztérhasználat problematikájára is felhívja a figyelmet.

 

 

A különböző helyszíneken a résztvevők szervezett irodalmi és zenés performanszokat mutatnak be, de az út során nem rettennek vissza a gerillafelolvasásoktól sem. Az esemény nyitott további útitársakra is: ha autóval, biciklivel vagy máshogy szeretnének részt venni az utazáson (maximum napi 80 kilométert tesznek meg a busszal), a szervezők kérik, hogy azt jelezzék a FISZ Facebook-oldalának küldött üzenetben, és ők igyekeznek segíteni a szervezésben.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A rendezvénysorozaton fellép: Mészáros Márton, Kalapos Éva Veronika, Németh Dorka, Pál Dániel Levente, Elekes Dóra , Kollár Árpád , Antal Nikolett, Korpa Tamás, Áfra János, Csepregi János, Hanula Zsolt Péter, Kiss László, Falvai Mátyás, Farkas Wellmann Éva, Dávid Péter, Bajtai András, Molnár Illés, Molnár Lajos, Bencsik Orsolya , Gergely Borbála, Káldy Sára, Új Krisztina, Pál Sándor, Molnár H. Magor, Novák Zsüliet, Jenei Gyula, Sirokai Mátyás, Tinkó Máté, Szálinger Balázs.

A helyszínek a következőképpen alakulnak: május 20. – Jászjákóhalma, május 21. – Tisza-tó, május 22. – Debrecen, május 23. – Körösladány, május 24. – Gyula, május 25. – Makó, május 26. – Szeged, május 27. – Csongrád, május 28. – Szarvas, május 29. – Szolnok, május 30. – Budapest, Valyo Part (Lánchíd pesti hídfő).

A rendezvényeken a részvétel ingyenes.

(Ajánlófotó: Szőllőssy Balázs)

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.