Fonogram-díjak: megvannak az év legjobb lemezei

Átadták a Fonogram-díjakat

rKissNelli

2012. május 9., szerda 06:05, frissítve: szerda 17:11

Átadták a Magyar Hangfelvétel-kiadók Szövetségének (Mahasz) díjait kedden este a Millenáris Teátrumban. Díjazták többek között a Kiscsillagot, Bródy Jánost, Halász Juditot, Yonderboit, a Kerekes Bandet, és dalszövegeiért életműdíjjal tüntették ki Horváth Attilát.

A Fonogram-díjat a magyar hanglemezkiadás kiemelkedő sikereinek és teljesítményeinek, valamint a nemzetközi hanglemezkiadás Magyarországon kiemelkedő sikerű és értékű albumainak díjazására alapította a Mahasz közgyűlése 1992 szeptemberében (Arany Zsiráf-díj néven). A díj neve 2004-től kezdve Fonogram – Magyar Zenei Díj.

Tizenhat kategóriában adtak át díjakat kedden este azoknak az énekeseknek, zenészeknek, zenekaroknak, akik a szakmai zsűri véleménye szerint a legjobb albumokat tették le az asztalra. A díj odaítélésének évét megelőző két naptári évben Magyarországon megjelent albumokat díjaztak, kiosztottak életműdíjat és az év felfedezettjének járó elismerést is: az idei legígéretesebb felfedezett a zsűri döntése alapján az Ozone Mama zenekar lett.

Az év hazai dzsesszalbumának Alapi István niXFactor című korongját, a hazai nép- és világzenei mezőnyben pedig a Kerekes Band legújabb lemezét választották a legjobbnak. Yonderboi vihette haza az év hazai elektronikus produkciójának járó elismerést. A hazai rock vagy heavy metal zenekarok közül pedig a The Idoru Time (The Idoru) című albuma volt a befutó.

A hazai klasszikus pop-rock színtér legjobbjának Bródy János Az Illés szekerén című albuma bizonyult. Hazai modern pop-rock kategóriában a FreshFabrik korongja, a Mora győzedelmeskedett. Az év hazai alternatív albuma pedig a Kiscsillag legfrissebb lemeze, a Néniket a bácsiknak!

A hazai gyermeklemezek kategóriájában Halász Judit Apa figyelj rám című lemezét választotta az év lemezének a zsűri. Az év hazai szórakoztató zenei albumának járó díjat a 2010-ben elhunyt Szenes Iván Hosszú az a nap című albuma kapta. A szöveges visszaemlékezésekkel tarkított lemezt az énekes lánya, Szenes Andrea szerkesztette édesapja emlékére. A klasszikus vagy kortárs komolyzenei albumok közül a legjobbnak járó elismerést Hortobágyi László és a Gáyan Uttejak Orchestra lemeze, az Entransociety kapta.

Skrillex
kapta az év külföldi elektronikus zenei produkciójáért járó díjat. Külföldi hard rock vagy heavy metal kategóriában a négy albumáért is Grammy-díjat nyert Foo Fighters gazdagodott egy Fonogrammal. Az év külföldi alternatív albuma a Kasabian Velociraptor! című lemeze, az év külföldi modern pop-rock albumát pedig a Michael Jackson lemezeladási rekordját is megdöntő Adele-nek sikerült elkészíteni, a 21 című korongnak járt az első helyezés. Az év külföldi klasszikus pop-rock albuma a Nickelback Here and Now című korongja.

2012 legnépszerűbb dalát a Class FM szavazásán választhatták ki a hallgatók. A legtöbb voksot Vastag Csaba és Vastag Tamás közös dala, az Őrizd az álmod! kapta.

Életműdíjakat is kiosztottak a kedd esti Fonogram-gálán, de ezúttal nem zenész, hanem dalszövegíró vehette át az elismerést: hatvanadik születésnapja alkalmából és pályafutása negyvenéves jubileumán Horváth Attilát tüntették ki, aki többek között olyan énekeseknek és zenekaroknak írt szövegeket, mint Deák Bill Gyula, Charlie, a Piramis, Cserháti Zsuzsa, Koncz Zsuzsa, a Korál vagy az Omen.

A szerkesztő ajánlja

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.