George Benson és a Mezzoforte is Veszprémbe tart

Son

2012. július 15., vasárnap 09:12, frissítve: vasárnap 13:01

Július 18. és 21. között rendezik meg a királynők városában a Veszprémfest összművészeti fesztivált. Az Orquesta Buena Vista Social Club Omara Portuondoval karöltve, a Mezzoforte, George Benson és Matt Bianco Veszprémben vendégeskedik jövő héten.

Igazi zenei óriások váltják egymást az idei Veszprémfesten. A fesztivál nyitónapján a jazztörténelem jelenleg is a legnagyobbak között számon tartott gitárosa, George Benson lép fel. A tízszeres Grammy-díjas amerikai művész fél évszázados pályafutása során több mint ötven albumot készített, pályája elején legnagyobb hatással Charlie Parker és Wes Montgomery muzsikája volt rá. Játszott Jack McDuffal, Miles Davisszel, John McLaughlinnel, Carlos Santanával, vagy épp Al Jarreauval. Benson Veszprémben legújabb albumát, a Guitar Mant mutatja be, amelyen ismert jazz- és popfeldolgozások szerepelnek, de legkedvesebb dalaiból is válogat majd.

George Benson és Al Jarreau egyik közös munkája:

Másnap az izlandi Mezzoforte Matt Biancóval közösen ad koncertet. A szigetlakó férfiak még szinte tiniként robbantak be a zenei köztudatba 1983-ban a Garden party című számukkal. Az instrumentális jazz-funkra szakosodott zenekar 1979-ben jelentette meg legelső albumát, aztán huszonöt év alatt tíz lemezzel folytatták a sort. Az amerikai piacot ugyan nem sikerült megnyerniük maguknak, de Európában és Ázsiában a mai napig sikeresek. Magyarországra szinte hazajárnak. Őket a nyolcvanas évek egyik meghatározó brit popegyüttese, a Matt Bianco váltja majd.

A Buena Vista Social Club koncertjére már most akkora az érdeklődés, hogy az előzetessel ellentétben a kubai öregfiúk a Veszprém Arénában adnak koncertet. A Buena Vista Social Club egy legendás havannai szórakozóhely volt a negyvenes-ötvenes években, Ry Cooder és Wim Wenders 1996-ban pedig ugyanezzel a névvel  készített dokumentumfilmet veterán kubai zenészekről, végül zenekarként felvették a Buena Vista Social Club nevet. Közel a nyolcvanhoz még mindig aktívan járják a világot, és tömegek előtt koncerteznek. Július 20-án este kilenctől Omara Portuondóval közösen dúdolják bele az éjszakába, milyen is kubainak lenni.

Legnagyobb slágerük az Eliades Ochoa és Compay Segundo által énekelt Chan Chan:
Nagyszabású komolyzenei előadás is várja a Veszprémbe érkezőket. Donizetti Don Pasquale című vígoperáját félig szcenírozott formában adják elő Káel Csaba rendezésben július 21-én a veszprémi érseki palotában. Donizetti utolsó vígoperája, a Don Pasquale korának legkedveltebb operája volt. A 18. századi római történetet, amelynek szövegét is maga a szerző írta, most a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara és a Magyar Állami Operaház Énekkara szólaltatja meg Héja Domonkos vezényletével. A címszerepet a világhírű olasz basszbariton, Roberto Scandiuzzi játssza, partnere Miklósa Erika lesz, aki a szoprán Norinát alakítja. Scandiuzzi elénekelte már az operairodalom szinte minden nagy basszbariton szerepét: volt Boris Godunov a madridi Teatro Realban, énekelt a Nabuccóban a Veronai Arénában, alakította Macbeth Banquóját a müncheni Bayerische Staatsoperben és Don Pasqualét a torinói Teatro Regióban. Legnagyobb sikerét a Metropolitan színpadán aratta az Aidában és a Sevillai borbélyban.

A város jezsuita kolostora az ország egyik legrégebbi – a hagyomány szerint 1020-ban alapított – női zárdája, ahol a legenda szerint Boldog Gizella együtt hímezte az apácákkal a koronázási miseruhát. Itt Dívák a kolostorban címmel öt, a zenei-művészeti élet különböző területeiről érkező művésznő lép színpadra a Veszprémfest kísérőrendezvényeként. Július 17-én Udvaros Dorottya régi és új dalokat énekel Brechttől, Bereményi Gézától, Leonard Cohentől, Kurt Weilltől, Kamondy Ágnestől, Hrutka Róberttől. Nádastól, Téreytől, Závadától, Bartistól, Lőrinczytől pedig egy-egy karcolatot, széljegyzetet, tollvonást, egy apró sebhelyet, egy kis férfinyomot idéz meg.
Másnap Zséda énekli el eddigi pályafutásának legfontosabb dalait. Szulák Andrea magyar dalok jazz ritmussal összesimított változataiból szemezget, Mikósa Erika operaénekes kedvelt áriái mellett musicalekből, operettekből válogat. A Dívák a kolostorban záróakkordjaként pedig Palya Bea Egyszálének című produkciójával lép színpadra július 21-én.

Veszprém barokk és szecessziós épületekkel övezett főterén június 21-ig a rizlinglé és jazzé a főszerep. A legjobb Balaton környéki borászok terméseiből lehet válogatni, ott lesz többek között a Jásdi, a Tamás, a Laposa, a Bujdosó, a Szász és a Figula pincészet. A zenéért a Snétberger Tehetség Központ diákjai, Micheller Myrtill, a Pribojszki Mátyás Band, a Tzumó Árpád Quartet, a Delalamm és a Szőke Nikolett Quartet felel.

A szerkesztő ajánlja

Lázár Fruzsina

A magyar költőnő, akinek el kellett fojtania nőiességét, hogy sikeres lehessen

Nemes Nagy Ágnesnek még mostoha sors jutott. Vajon a mai írónők átveszik a hatalmat az irodalomban?

Pintér Bence

Olyan vérfagyasztó a valóság, mint a legkegyetlenebb mese

Az elmúlt évtizedekben számos, a 13 gyermekét ágyhoz láncoló, megkínzó Turpin családéhoz hasonló eset került napvilágra.

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.