Gépfegyvert reklámoznak a Dávid-szoborral

Grund

2014. március 11., kedd 20:40

Dario Franceschini olasz kulturális miniszter felszólította szombaton az illinois-i székhelyű Arma Lite céget, hogy azonnal vonja vissza a „sértő és törvénytelen” reklámkampányt. A miniszter – és a firenzei műemlékvédelmi felügyelet is – jogi eljárást kezdeményezhet a reneszánsz remekmű engedély nélküli üzleti hasznosítása miatt.

Az 1873 óta a firenzei Galleria dell’Accademia múzeumban őrzött szobor képmását nem tilos sokszorosítani vagy reklámcélra felhasználni, ám minden esetben szükséges az olasz állam előzetes engedélye, és jogdíjat is kell fizetni.

Az olasz illetékesek nyilatkozataiból kitűnik, hogy az amerikai fegyvergyár egyiket sem tette meg. Ráadásul a kifogásolt fotómontázs nemcsak a szobor képmásával él vissza, hanem jól felismerhető a háttérben a mű környezete, a Galleria dell’Accademia is.

A képen Dávid a kezében tartja a géppisztolyt, amelyet a gyártó „műalkotásként” határoz meg. A törvény kimondja, hogy a szobor esztétikai értékét nem szabad eltorzítani. Ráadásul ebben az esetben nemcsak ízléstelen, hanem illegális cselekményről is szó van – mondta a La Repubblica című lapnak a firenzei múzeum igazgatója, Angelo Tartuferi.

Tiltakozott a géppisztolyos Dávid ellen a katolikus tévénézők egyesülete, az Aiart is, amely egyben óva intett attól, hogy bárkinek is eszébe jusson tévéreklámban, ráadásul egy fegyver népszerűsítésére felhasználni „egy ilyen jelentős műalkotást”.

A bibliai hős monumentális márványszobrát, amelyet 1501 és 1504 – huszonhat és huszonkilenc éves kora – között alkotott Michelangelo, a reneszánsz egyik remekművének tekintik.

Azt már mi tesszük hozzá: a Biblia szerint Dávid parittyával győzte le Góliátot.

Forrás: MTI-MNO

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

El sem tudja képzelni, mennyi vér tapad egy avokádós pirítóshoz

Fegyveres bandák támadják a farmokat Mexikóban, ahol a drogcsempészet mellett az avokádótermesztés a legjövedelmezőbb üzlet.

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.

Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.

Stier Gábor

„Nem tiltakoznék amiatt, ha Ungvár felett magyar zászló lengene”

Az új hidegháború áldozatának tartja magát Oleg Bondarenko, az EU-ból lengyel döntésre kitiltott moszkvai politológus. Interjú.