Gizella-díjakat adtak át

Grund

2012. május 6., vasárnap 12:35, frissítve: hétfő 18:10

Hárman vehették át Veszprém legrangosabb kitüntetését, a Gizella-díjat a Gizella-napok fő ünnepségén szombaton.

Porga Gyula, Veszprém polgármestere (Fidesz–KDNP) a 21. Gizella-napok ünnepségén kifejtette: Veszprém történelmi múltja történelmi képekben elevenedett meg az elmúlt napokban, a Gizella-napok eleven képeskönyv, mely évről évre új részletekkel gazdagodik. A rendezvény ugyanakkor megmutatja azt is, hogy Veszprém élő város, a fesztivál ötvözi a múltat a jelennel.

Kubik Anna Kossuth-díjas színművésznő vallomással kezdte beszédét: személyes élmények fűzik e tájhoz, hiszen a Séd partján született, kisgyermekként e patak környéke jelentette számára Ősiben, szülőfalujában a nagyvilágot. Gizella királynéról mint a kor keresztény nőideáljáról is beszélt a színművésznő, mélyen vallásos, elhivatott családanya, feleség képét festette a hallgatóság elé, majd feltette a kérdést: milyen a mai nőideál? Más, mint Gizella, fejtette ki, a mai nő túl sok szerepnek akar megfelelni, és nem biztos, hogy jól választ közülük – vonta le a következtetést Kubik Anna.

A beszédek után Porga Gyula adta át a város legmagasabb kitüntetését, a Gizella-díjat. Idén az elismerést Csiszár Miklós könyvtáros, vegyészmérnök, Józsa Benő újságíró, az MTI idén nyugdíjba vonult Veszprém megyei tudósítója, valamint Mészáros Zoltán vehette át, aki létrehozta a Veszprémi Ünnepi Játékokat és a Snétberger Zenei Tehetség Központot.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.