Gyermekszínházi biennále Kaposvárott

Gulyás J. Attila

2012. május 6., vasárnap 15:05, frissítve: vasárnap 17:25

Tizenkilenc hazai és három külföldi társulat huszonhét előadással mutatkozik be a hétfőn kezdődő és szombatig tartó VI. Kaposvári Gyermek- és Ifjúsági Színházi Biennálén. A szűk költségvetés miatt több külföldi társulat a saját költségén vállalta a fellépést.

A bábszínházak mellett több „nagyszínház” is elviszi a legsikeresebb gyerekdarabját Kaposvárra, ahol – mint Novák János fesztiváligazgató a hétvégi sajtótájékoztatón kiemelte – tíz éve, hogy „szárnyakat kapott” a Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Színházi Szövetség (Assitej) által is élénk figyelemmel kísért kezdeményezés.

Minden biennále egy-egy úgynevezett fókuszprogram köré épül fel. Két éve csecsemőszínházi produkciókkal lepték meg a legkisebbeket és szüleiket, az idei fesztiválon pedig vizsgaelőadással mutatkozik be a Színház- és Filmművészeti Egyetem bábszínművészosztálya.

ƒ„Nehéz években is lehet értéket létrehozni – utalt Novák János a biennále megrendezéséhez igen nagy nehézséggel összeállt költségvetésre. – Szomorú, hogy három előadás, köztük a Bárka Színház East Balkán című produkciója azért marad el, mert a kiválasztott darabot nem volt miből Kaposvárra utaztatni. Jó hír viszont, hogy egy német, egy francia és egy olasz társulat a saját költségén érkezik” – jegyezte meg az igazgató.

A fesztivál versenydarabjait kétszáz produkcióból válogatta ki Harangi Mária színrendező, az előadásokat a Bérczes László dramaturg, Kelemen József színész, a Kaposvári Egyetem beszédtanára és Sándor L. István kritikus alkotta zsűri értékeli. Holnap a kaposvári színház A Pál utcai fiúkkal, a Budapesti Bábszínház A hétfejű tündér című mesejátékkal, a Nemzeti Színház pedig a Náthán gyermekeivel mutatkozik be a biennálén, amelynek ingyenes utcai rendezvényeiről a Bábszíntér gondoskodik.

A május 12-éig tartó színházi mustrán látható lesz a Nézőművészeti Kft. A gyáva című előadása, amely a kábítószer-függőség stációit járja körül, a Színház- és Filmművészeti Egyetem Olympos High School című darabja rendhagyó módon dolgozza fel az Odüsszeia történetét. Versenyezni fog a Hepp Trupp társulat Bódog és Szomorilla című, dobozok között játszódó tündérmeséje és a Hamupipőke is, amelyet a Vojtina Bábszínház visz színre.

A szerkesztő ajánlja

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.