Gyűjtés indult a Macskafogó megmentésére

MN

2017. december 7., csütörtök 13:13, frissítve: csütörtök 13:21

Gyűjtést szerveznek a készítők és a rajongók annak érdekében, hogy be tudják fejezni a Macskafogó című rajzfilm eredeti kópiájának felújítását, ezzel mentve meg azt az utókornak. A cél, hogy legalább 5 millió forint összejöjjön.

Az ebből az alkalomból létrehozott honlapon az olvasható, hogy a film alkotói – köztük Ternovszky Béla, a rajzfilm rendezője – és egy lelkes rajongókból álló csapat két évvel ezelőtt úgy döntött, hogy önerőből elkezdi a rajzfilm restaurálását, illetve nekiáll interjúkat készíteni a stáb tagjaival, valamint gondoskodik a film utóéletéről is, ugyanakkor szükségük lenne további segítségre is.

A gyűjtés során többféle adományozó csomag közül választhatnak azok, akik szeretnék támogatni a kezdeményezést. A minimális pénzösszeg 1500 forint, de a tehetősebbek akár 180 ezer forinttal is szponzorálhatják az elképzeléseket (természetesen akár többszöri alkalommal is).

– Nagy öröm számomra, hogy rajongók lelkesedésből és – ami még fontosabb – önerőből vágtak bele a Macskafogó felújításába, interjúk készítésébe velünk, alkotókkal, valamint a rajzfilm utóéletének gondozásába, amit boldogan támogatok, és remélem, ti is így tesztek majd! – fogalmaz Ternovszky Béla rendező a honlapon.

A film képi felújítása során először az eredeti, 35mm-es filmnegatív több mint 195 ezer kockáját egyesével be kellett szkennelni (digitalizálni), majd ugyancsak kockánként eltüntetni róla a karcokat, kopásokat, elszíneződéseket, ügyelve arra, hogy végig hűek maradjanak az eredeti rajzfilmhez. A munka jelenleg is tart, és várhatóan 2018 első negyedévében fog sikeresen zárulni.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A rajzfilm hangi rekonstrukciója során a képhang (a filmtekercs szélén látható hangsáv), valamint az úgynevezett nemzetközi hang (a rajzfilm nemzetközi forgalmazásához készített beszéd nélküli hangja: zene, zörejek) tekercseinek segítségével a rajzfilm hangját megtisztítják és újrakeverik digitális formátumban.

Emellett rendezői kommentár is készült Ternovszky Bélával és az azóta elhunyt Nepp József forgatókönyvíróval. Az interjúk során pedig olyan alkotókat szólaltattak még meg, mint Bánfalvy Ákos (háttértervező), Benedek Miklós (Teufel), Béres Ilona (Pissy), Hernádi Edit (mozdulattervező), Kern András (Buddy), Kunz Román (produkciós vezető), Mikó István (Lusta Dick), Morvay Gábor (gyártásvezető), Pálos Zsuzsa (Cookie) és Szórádi Csaba (animátor).

A felújított rajzfilm bemutatása a tervek szerint 2018 tavaszán lesz a Pannónia Filmstúdióban (ahol az eredeti mű készült). Ezzel egy helyen és egy időben egy eddig soha nem látott Macskafogó-kiállítás is várható, amelyen olyan kincseket mutatnak be, mint például az eredeti karakterrajzok, stábfotók, valamint a rajzfilm eredeti képes forgatókönyve.

A szerkesztő ajánlja

Szabó Zsolt

Tarlós István úgy látja, nem feltétlenül kell a mobil gát a Rómaira

Budapest főpolgármestere szerint rendben van a 3-as metró felújítása, és kitart a Fidesz támogatása mellett. Interjú.

Tompos Ádám, Schuszter Csaba

Hazánk riasztó mértékű kettéosztottságáról mesél országszerte a tűzifa

A politikusok tulajdonképpen azzal büszkélkednek, hogy a hozzájuk tartozó falvakban mennyi szegény ember él.

Hutter Marianna

Az első Orbán-kormány jelölte Zaid Naffát a tiszteletbeli konzuli posztra

A jordán üzletember már abban az időszakban is elbukott a magyar állampolgársághoz szükséges nemzetbiztonsági átvilágításon.