Ha nyár, akkor Debrecen

A Régi Városháza udvarán szól Donizetti és a swing

Dombi Margit

2012. augusztus 9., csütörtök 09:40, frissítve: csütörtök 11:18

A soha csalódást nem okozó Berki Tamás és Szulák Andrea igazi örömzenét szolgáltató estjével e hét elején elkezdődött a Debreceni Nyári Színházi Esték „második felvonása”. Az öt zenés és két prózai produkciót felvonultató programsorozat jövő péntekig tart, fináléja Donizetti A csengő című vígoperája lesz, amely a házigazda saját produkciójaként kerül színre.

A Debreceni Nyári Színházi Esték júliusi, könnyed bohózatokra épülő „első felvonása” után – amit hagyományosan a Kölcsey Tanítóképző Főiskola udvarán rendeztek meg, s ami évtizedes fennállása óta idén először végre nyereséges is volt – most a Régi Városháza patinás udvarán folytatódik. Két hét alatt hét program kerül színre, ebből öt zenés. A repertoár darabjai és estjei a nyár hangulatához illően könnyedek és üdítőek, kesernyés ízt legfeljebb csak Gyurkovics Tibor tragikomédiája, a Nagyvizit hagyhat a közönségben. Ám ez a „csöppnyi keserű íz”, úgy látszik, nem tántorítja el az érdeklődőket, ugyanis hét közepére minden jegy elkelt a péntek estére kitűzött előadásra.

Berki és Szulák swinges-bluesos estjét a Molnár Dixiland Band kísérte és körítette hétfőn, s azt Egy kis édes félhomályban… címmel egy másik swingest követte szerdán a Debrecen Swing Singers parádés előadásában. Ez nem szokatlan a nyári zenés színházak történetében, a szeptemberi Debreceni Jazz napok előtt a közönség szívesen vesz egy kis ízelítőt a műfajcsalád gyöngyszemeiből, különösen ilyen értő tolmácsolásban. Jövő héten viszont egy újítással kezdenek, gyerekdarab ugyanis most először került be a programba. A Grimm-Busz Színház által színpadra vitt játék cselekménye és jellemei kicsit másak, mint az eredeti Grimm-mese sztorija. Ebben a verzióban a farkas a jó oldalon áll, persze jelen van a gonosz is, az állatgyűjtő Besamell márki személyében, aki természetesen a darab végén elnyeri méltó büntetését.

A helyszín is magáért beszél – a debreceni Régi Városháza udvara

Fotó: bellacafe.hu

Az augusztus 13-ai este Színes orchideák címmel a verseké és daloké Hűvösvölgyi Ildikó és Kautzky Armand tolmácsolásában. A két művész által átnyújtandó csokor valóban színes: műsorukban a Charlie nénjéből, a Meseautóból vagy a Macskákból „származó” örökzöldek csakúgy elhangzanak, mint Ady-, Wass Albert-, Romhányi- vagy Weöres Sándor-versek.

A nyári színház egy kifejezetten erre a rendezvényre készült darabbal, a házigazda Főnix Rendezvényszervező Kft. és az Opera Comica Lasagna Társulat saját produkciójában színpadra kerülő A csengő című vígoperával zárul augusztus 15-én. Donizetti pergő cselekményű opera buffájára azért esett Vranyecz Artur rendező választása, mert helyzetkomikumával, derűs bájával azt a közönségréteget is képes megszólítani, amelyikhez nem feltétlenül áll közel az opera műfaja. Persze Donizettiben az sem fog csalódni, aki napjaink pszichologizáló szemléletével „megfertőzve” ül be a nézőtérre: részese lehet egy vérbő játéknak, aminek gyújtópontjában kicsinyes emberi játszmák pellengérre állítása áll.

A rendező elmondta, a kifejezetten a nyári színházi estékre készült saját produkciókból reményeik szerint lassan hagyomány lesz: tavaly a Ritát vitték színre, ugyancsak Donizettitől, XXI. századi környezetbe állítva. A most színre kerülő A csengő viszont nem kötődik konkrétan sem az elmúlt, sem az eljövendő korokhoz: vagyis kortalan, játszódik „bármely időben”.

A csengő derűsen csillogó dallamait, hús-vér figuráit a Csokonai Színház művészei: Bakos-Kiss Gábor, Ürmössy Imre, Fehér Éva, Újvárosi Andrea, Vranyecz Artur és Vincze János szólaltatják meg, illetve alakítják. A díszleteket és jelmezeket Nikolics Mária tervezte, zongorán kísér Bojti Eszter.

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kádárista prostituáltnak áll a híres magyar színésznő

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.

Póla Gergely

Minden második Orbán Viktoré 2017 kifejezései közül

Szavazzon, hogy a döntőbe jutott tíz szó és szókapcsolat közül melyik legyen a 2017-es év kifejezése.