Ha nyitva van, menjen be!

Kitárják ajtajukat az épületek, amelyek év közben zárva vannak a látogatók előtt

2016. szeptember 16., péntek 17:33, frissítve: péntek 22:35

Nem hiszem, hogy létezik annál hívogatóbb programajánló, amely azzal operál, hogy megnézhetjük, milyen is belülről a Nemzetgazdasági Minisztérium épülete. Pedig erre is lesz lehetőség a hét végén, amikor is szombaton és vasárnap olyan épületek tartanak nyitva és válnak látogathatóvá, amelyekbe emberfia nagyon ritkán teheti be a lábát. Azt egyébként nem garantáljuk, hogy maga Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter vezeti majd körbe a látogatókat, de ha már adott a lehetőség, hogy egy ilyen épület folyosóin sétáljanak, akkor azt nem érdemes kihagyni.

Ez a hétvége ugyanis a nyitott épületek hétvégéje lesz, most rendezik a kulturális örökség napjait, amely már évek óta kínálja a lehetőséget ilyen és ehhez hasonló élményekhez. És mivel természetesen költői túlzás volt, hogy nincs csalogatóbb, mint a Nemzetgazdasági Minisztérium, ezért a nyitott épületek részletes listájáról és a kísérő programokról érdemes ezen az oldalon tájékozódni. Bőven lesz lehetőség ipari emlékek, főúri paloták és tájházak látogatására országszerte 54 helyszínen, de például először tekinthetik meg a Citadellát e program keretében a látogatók.

Idén az Ezerarcú műemlék címet kapta az eseménysorozat: a Franciaországból 1991-ben indult kezdeményezés célja, hogy a közönség előtt megnyissák azokat a tereket, műemlékeket, magántulajdonban lévő épületeket, amelyek komoly műemlékvédelmi értékkel bírnak. A nyitórendezvény ma lesz a Várkert bazárban, ahol átadják a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékére felvett új örökségelemeknek járó oklevelet. Mint arról lapunk is hírt adott, a jegyzékbe került a magyarországi dudahagyomány, a magyar cirkuszművészet, a Rajkó-módszer, a Mária-tisztelet zarándok és búcsú hagyománya Magyarországon, a Krisztus-katonaság hagyománya Hajdúdorogon és a remélés, alakoskodó farsangi szokás Novajon.

A kétnapos eseménysorozat az idén Forster Gyulára, a Műemlékek Országos Bizottsága egykori elnökére fordít kiemelt figyelmet. Emellett az esemény központi témája lesz az 1956-os forradalom 60. és az első világháború századik évfordulója, de a tematikába tartozik az örökség és közösség témaköre is. Az idén 115 település jelentkezett az eseményre, köztük két szlovákiai és egy ausztriai helyszín, a fővárosban 227 esemény várható.

Idén először a hatvani Grassalkovich-kastély is csatlakozott az eseményhez. Vasárnap tematikus sétákon az épület történetével, lakóinak múltjával ismerkedhetnek meg a látogatók. Az Ars Sacra fesztivál pedig társrendezvényként azon fáradozik, hogy minél több szakrális épület nyissa meg kapuit, köztük a hajdúdorogi görögkatolikus székesegyház is.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A programsorozaton főúri paloták, kastélyok, kúriák, várkastélyok, lakóházak, népi és ipari épületek, szakrális terek, temetők, közintézmények, múzeumok, galériák és könyvtárak nyílnak meg a látogatók előtt.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016.09.16.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.