Halad a korral a Bajor Állami Operaház

tt

2012. augusztus 7., kedd 09:18

Az interneten élőben és ingyenesen nézhetik a müncheni Bajor Állami Operaház új produkcióit és repertoárdarabjait az operabarátok a következő évadtól.

Akik valamilyen okból nem tudnak ott lenni az előadásokon, azoknak izgalmas, jó megoldást kínál a világháló, továbbá így a nemzetközi közönség számára is még nyitottabbá válik a ház. A közvetítés azonban nem helyettesíti a színházi jelenlétet – figyelmeztetett a bejelentés kapcsán az operaház intendánsa, Nikolaus Bachler.

Az internetes adást már tesztelték, a próbaközvetítést 57 országban követhették a nézők, Európa mellett az Egyesült Államokban és Japánban is. Hét új, illetve repertoár-előadást terveznek a 2012/13-as évadra, az előadásokat német és angol felirattal látják el.

Négy-hat kamera szolgálja a közvetítést és 40 mikrofont helyeznek el a színpadon és a zenekari árokban a tökéletes hangminőség érdekében. Nemcsak asztali számítógépeken, hanem laptopon, sőt táblagépeken is élvezhető lesz a közvetítés – állítják.

Az előadásokat az intendáns vezeti be, aki a kulisszák mögé is elviszi a nézőket. Elsőként november 3-án egy világpremier látható, Jörg Widmann Babylon című műve, amelyet Peter Sloterdijk librettójára komponált a Budapesten többször sikert aratott klarinétművész-zeneszerző.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.