Hallgassunk meg egy jó könyvet?

2007. január 11., csütörtök 01:00

Átveszi-e a hangoskönyv az olvasható szerepét? A jövőben könyvtár helyett számítógépen tároljuk majd Jókait és Aranyt? A hangoskönyv terjedése látványos. Kérdés, hogy ez a tendencia háttérbe szoríthatja-e az olvasás kultúráját.
Hangoskönyv. Az angol audiobook tükörfordításaként létrejött kifejezést a műfaj megjelenésének idején, 2002-ben kezdte el használni a könyvszakma. Az eszközt azoknak tervezték, akik szívesen olvasnának, de időzavarban élnek, ezért nincs rá idejük. Nagyon sok autós veszi ezeket a termékeket, mivel vezetés közben is hallgathatja kedvenc íróit, de házimunkát végzők, sportolók is szívesen használják.
Az utóbbi pár év alatt hatalmas karriert futott be a CD-n hallgatható irodalom. A hangoskönyvkiadás nagy ütemben fejlődik, évente akár duplájára, triplájára is nőhet az eladási szám. Az Egyesült Államokban a teljes könyvpiacnak nagyjából 10 százalékát teszi ki a hangoskönyv. Magyarországon ennek egyelőre csak töredékét. Különbség az is, hogy hazánkban a szépirodalom elsöprő fölényben van a könnyebb műfajokkal szemben, az USA-ban viszont a bestsellereket, nyelvtankönyveket, rózsaszín irodalmat hallgatják elsősorban ebben a formában. A sikert látva felvetődik a kérdés, megkezdődött-e az írott művek visszaszorulása. Vajon ezentúl az írók, költők nem a szemnek, hanem a fülnek írnak majd szövegeket? A Gutenberg galaxis fenyegető pusztulását sok apokaliptikus jövőlátás mutatta már be, ma mégis a könyvek szolgáltatják a tudást a világ majd’ minden táján.
A hangoskönyv ereje abban rejlik, hogy a szövegek felolvasásakor az élmény maximumát képes kihozni a felolvasó – nyilatkozta lapunknak Földes László, az egyik hangoskönyveket publikáló kiadó munkatársa. Ugyanis a CD-re mondott szövegeket egy rendező, illetve az azt felolvasó, elmondó színész interpretálja, ezáltal olyan többletet, hangulatokat, rezdüléseket hallhatunk, amelyek néma olvasásnál nem tűnnek föl. Például Mikszáth hangoskönyv formában, Sinkó László előadásában elementáris élmény – mondja Földes.
Bár a hangoskönyv némileg visszaszoríthatja a papírt, valószínűleg nem ez lesz az a technikai forma, amely miatt nyomdák fognak bezárni. A hallott szöveg ugyanis teljesen más, mint az olvasott. A mesemondás a hangoskönyv alapja, az előadó hangjával, intonációjával, utánzásaival szórakoztat. Az anekdotázó, mesés elemekben bővelkedő történetek valóban élvezetesek lehetnek felolvasva is, de a művek jó része másképp hat. Ha olvasunk: értelmezünk és megértünk. Elképzeljük és belsővé teszszük az alkotó által álmodott világot. Ahogy a rádiót sem maradéktalan figyelemmel hallgatjuk, úgy a hangoskönyvet sem, így sok apró, de fontos részlet veszhet el. Igazuk lehet azoknak, akik féltik Gutenberg univerzumát, de reméljük, nem állunk új szóbeliség küszöbén.

A szerkesztő ajánlja

Makrai Sonja, Ficsor Benedek, Vékony Zsolt

Hagyjuk tönkremenni az egyik legnagyobb építészünk műveit

Bierbauer (Borbíró) Virgil irányítása mellett épült újjá Budapest a második világháború után, ma mégis csupán két fő műve őrzi emlékét.

Lukács Csaba

Egy éjszaka a bécsi migránshotelben

Sötétedés után sétáltunk az osztrák főváros azon kerületében, ahol Lázár János fényes nappal is csak halkan mert beszélni.

Kósa András

„Maffiaállamban élünk, erre kellett rájönnünk az elmúlt hetekben”

Szlovákiában mélyreható és a jelek szerint pozitív változások indulhatnak Ján Kuciak újságíró meggyilkolása következtében.

Hajdú Péter

„Mi vagyunk a legerősebb ellenzéki párt”

A kormány gazdaságpolitikája a multikat segíti a kisvállalkozók helyett. Volner János szerint szó sincs az ország felzárkóztatásáról.