Hangolnak a virágfiesztára Debrecenben

PR

2012. augusztus 18., szombat 01:10

Gőzerővel folyik a virágkocsik díszítése az augusztus 20-i Debreceni Virágkarneválra, miközben a közönség sörfesztiválokon hangolódik a hétfői virágfiesztára.

Most első alkalommal rendezik meg a karneváli hét keretében a hazai és cseh kézműves sörök fesztiválját, ahol 12 sörgyár 35 fajta italát kínálják a debreceni Nagyerdőben. Az igazi sörnek négy összetevője van: víz, maláta, komló, élesztő, és 50-60 napig érik. Amiben ennél több összetevő van, az nem sör – magyarázta a helyszínen a fesztivál házigazdája, Martin Imre vendéglős. A Debrecen belvárosában lévő Medgyessy Ferenc Emlékmúzeum udvarán az Augustfestre várják az érdeklődőket: ott a helyi Vencel söröző 30-féle sört kínál a karneváli hét vendégeinek.

Miközben a közönség a sörfesztiválokhoz kapcsolódó számos kulturális program között válogatva hangolódik az augusztus 20-i karneválra, a virágkocsik többségét már „felöltöztették” a készítőik – tájékoztatta Bódor Edit, a Főnix Rendezvényszervező Kft. programigazgatója pénteken az MTI-t. A 13 virágkocsi feldíszítéséhez több millió szál száraz virágot, virágszirmot használtak fel. A több százezer élő virág pedig az utolsó két napban, de lesz olyan, amely csak hétfőn hajnalban kerül fel a kompozíciókra – tette hozzá.

A karneváli menet élén – a hagyományokhoz híven – a szervezőbizottság két kocsija, a Szent Koronát ábrázoló kompozíció és a Debrecen címerével díszített virágkocsi halad majd. A Szent Koronát ábrázoló virágkocsit 2009 óta minden évben kiállítják egy-egy városban. Az idén Kecskeméten mutatkozik be a kompozíció – ismertette a részleteket Bódor Edit. A 651 éves várost és a 150 esztendős debreceni zeneoktatást köszönti a város „Vivat, crescat, floreat!” feliratú virágkocsija. E szavakat – „Éljen, növekedjék, virágozzék!” – Kodály Zoltán üzente az első debreceni Bartók Béla nemzetközi kórusverseny alkalmából.

Kecskemét város kocsiját egy „hírös népmese” ihlette, míg Cegléd, Balatonfüred és Debrecen közös virágkocsija a keresztény Magyarország közös európai értékeire hívja fel a figyelmet. A Debreceni Egyetem kocsijának kompozícióját a játékos mókusok jellemzik, míg a Wizz Air és a helyi repülőtér közös virágkocsiján a London, Eindhoven, Milánó és Debrecen egy-egy jelképes épülete felett elszálló repülőgép a hajdú-bihari megyeszékhelynek a menetrend szerinti légi közlekedésbe történt bekapcsolódását jeleníti meg.

A 100 éves debreceni gyógyszergyártást idézi fel a Teva Gyógyszergyár kocsija, a Sodexho kocsiját a hagyományos és a szakács olimpiák ihlették, a Fórum helyi bevásárlóközpont kocsija pedig a Balu kapitány című mesefilm segítségével jeleníti meg a repülés témakörét. A Hajdúsági Hulladékgazdálkodási Kft. virágkocsija a 20. század egyik legnagyobb tengeri katasztrófájának, a 100 éve elsüllyedt Titanicnak állít emléket.

A virágkocsik felvonulását a Skoda legújabb kisautója, a Citigo virágokból készített mása, illetve a helyi A.K.S.D. Kft. és a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. közös kocsija zárja. Utóbbin mesefigurák jelenítik meg a londoni olimpia emlékezetes pillanatait – mondta Bódor Edit, hozzátéve, hogy a virágkocsik menetében 17 hazai és 11 külföldi művészeti csoport mutatkozik be a közönségnek.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.