Harry Potternél is kapósabb A szürke ötven árnyalata

Grund

2012. augusztus 2., csütörtök 16:01, frissítve: csütörtök 16:34

Túlszárnyalta a Harry Potter-regények eladott példányszámát az Amazon brit webáruházában E. L. James A szürke ötven árnyalata című, pillanatok alatt világsikerré vált erotikus regénye.

Az Amazon.co.uk adatai szerint a bestseller minden idők legkelendőbb kötete lett a honlap történetében. A korábbi rekordot a Harry Potter és a Halál ereklyéi című regény tartotta.

Ha J. K. Rowlingot az elmúlt évtized irodalmi jelenségének nevezzük, akkor ebben az évtizedben láthatólag E. L. James érdemli ki ezt a címet – vélekedett Gordon Willoughby, a Kindle európai igazgatója. Mint közleményében megjegyezte: figyelemre méltó, hogy a szerző kötete négy hónap alatt vált az angol Amazon legnagyobb példányszámban vásárolt művévé, pedig a webáruház már közel 14 éve forgalmaz könyveket.

Az Ötven árnyalat-trilógia első kötete, A szürke ötven árnyalata a szerző első regénye. A könyv egy egyetemista lány és egy sikeres fiatal vállalkozó szado-mazo típusú szerelmi kapcsolatát ábrázolja. A „mamipornónak” nevezett munka iránt a világ minden táján óriási az érdeklődés 2011-es megjelenése óta. 2012 márciusától csak az Amazon brit áruházában több mint négymillió példányban kelt el nyomtatott és elektronikus, Kindle-változatban.

A kötet júniusban egy brit „gyorsasági rekordot” is megdöntött, amikor papírkötésű verziója mindössze 11 hét alatt átlépte az egymillió eladott példányt.

A trilógiából a The Wall Street Journal júliusi adatai szerint angol nyelven világszerte 31 millió példányt adtak el eddig.

A filmipar is lecsapott a könyvsikerre: a Universal és a Focus Features vásárolta meg a megfilmesítés jogát.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kicsit kívülre kellett szorítani a színészt

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.