Hat év után ismét itt a Toto

Son

2012. augusztus 18., szombat 10:32, frissítve: szombat 12:02

Hat év után ismét Budapesten játszik a Toto, a rockzene történetének egyik fontos szereplője: az első albumát 35 éve kiadó amerikai csapat augusztus 21-én a PeCsa Music Gardenben lép fel.

Több mint három évtizede, 1976-ban alakultak Los Angelesben, a pop-rockot progresszív dzsessz elemekkel ötvöző stílusuk azóta névjegyükké lett. Eddig 17 stúdió- és koncertalbumot készítettek, jött mellé még közel húsz válogatáslemez. Olyan slágerek fűződnek a nevükhöz, mint a Hold the Line, a Rosanna, az Africa, az I Won't Hold You Back vagy az I'll Be Over You. A legnagyobb slágerük az Africa volt, a Toto IV című 1982-es albumuk a rockzene történetében először zsebelt be hat Grammy-díjat. Ők írták a Dűne című film zenéjét, játszottak Michael Jacksonnal, Stevie Wonderrel, Miles Davisszel, Aretha Franklinnel, Elton Johnnal, Pinkkel, Paul McCartney-val, Santanával vagy épp Lionel Richie-vel is.


Mindig nagy volt a jövés-menés a házuk táján, eddig tizenkét zenész fordult meg a zenekarban. Az alapító Porcaro fivérek közül Jeff, a dobos 1992-ben meghalt, 2008-ban pedig  Steve Lukather gitáros szállt ki a csapatból, ami mindegyiküknek nagy törést okozott. Csupán két évig bírták egymás nélkül, azóta folyton úton vannak. Csak a súlyos betegségben szenvedő Mike Porcaro basszusgitáros nem lehet velük. Eddig kétszer jártak Magyarországon, 2000-ben, majd 2006-ban, az amerikai öregfiúk most is ugyanott adnak koncertet, ahol eddig. Steve Lukather gitáros mellett, aki szólóban többször is járt Magyarországon, két másik alapító tag, Steve Porcaro és David Paich is játszik most Budapesten, mellettük pedig a dobos Simon Phillips, Joseph Williams énekes és Nathan East basszusgitáros lép majd színpadra. Kedden este nyolctól a Pecsa Music Hallban lehet újra velük találkozni.

A Rosannával 1983-ban elnyerték a legjobb lemeznek járó díjat. A dalt Rosanna Arquette színésznőnek írták a fiúk.

 


A Toto júliusban indult turnéra: az első koncert Olaszországban, a luccai nyári fesztiválon volt. Magyarországra Franciaország, Svájc, Norvégia, Svédország, Dánia és Németország érintésével érkeznek, a budapesti fellépés másnapján, augusztus 22-én már Bécsben játszanak, aztán pedig hazautaznak, de Amerika városait is sorra veszik.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

Miért innák a legdrágább ásványvizet, ha sokkal többért nyerset is kaphatnak?

Az amerikai yuppie-k úgy veszik literenként 1800 forintért a tömény baktériumtenyészetet, mint a cukrot.

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.