Haydn-darabok az Esterházy-kastélyban

tt

2012. július 11., szerda 08:45, frissítve: szerda 13:07

Kilenc Haydn-szimfónia hangzik el péntektől vasárnap estig az Orfeo Zenekar előadásában, Vashegyi György vezényletével a frissen felújított fertődi Esterházy-kastélyban az Apollón és a hozzányitható Haydn Teremben.

A zenekar többéves projektjében egy kivételével már minden Haydn-szimfóniát eljátszott Eszterházán, emlékeztetve arra, hogy a műformát Haydn ottani zeneigazgatósága idején csiszolta tökéletessé.

„Jó néhány szimfóniát többször is megszólaltattunk Eszterházán, hiszen némelyik több verzióban is ismert. Csak egy maradt ki szervezési okokból, az amelyikben négy kürtöt ír elő a zeneszerző. Most három estén kilenc olyan darabot mutatunk be, amelyek közül a legkorábbi 1764-ben keletkezett, a legkésőbbit 1780-ban fejezte be Haydn, tehát az Esterházyaknál töltött első időszakból valók. A Sturm und Drang, a felvilágosodás egyik szellemi áramlatának hatását viselik, csak egy »kandikál ki« ezek közül, a 63-as sorszámú La Roxelane alcímű szimfónia” – mondta el az MTI-nek Vashegyi György.

Az idei rövid, a hagyománytól eltérően csak egy és nem két hétvégére szervezett sorozat érdekessége, hogy kis apparátusú műveket választottak, amelyek nagyon hitelesen mutatják meg, milyen lehetett Haydn idejében a hangzás – mutatott rá a karmester. Épp annyi zenésszel játszanak, ahány muzsikus a mester rendelkezésére állt 1762 táján, a vonóskart például három első hegedű, két második hegedű, egy brácsa, egy cselló és egy bőgő alkotja. „A bónusz az, hogy a harmadik estén fuvola is lesz” – tette hozzá.

Ezekre a koncertekre a zenekarnak pályáznia kellett a Nemzeti Kulturális Alap kulturális fesztiválok számára kiírt pályázatán. A kastély idei programjából látszik, hogy a Haydn Eszterházán elnevezésű, a Magyar Haydn Társaság által szervezett, nyár végi fesztivál az idén elmarad. Vashegyi György úgy látja, jó döntés volt a Régizenei Napokat Sopronból Eszterházára telepíteni.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Póla Gergely

Minden második Orbán Viktoré 2017 kifejezései közül

Szavazzon, hogy a döntőbe jutott tíz szó és szókapcsolat közül melyik legyen a 2017-es év kifejezése.

Lázár Fruzsina

Rajzfilmek hajnaltól: a tévé nem jó bébiszitter

Az M2 gyerekcsatorna már reggel öt órától sugároz meséket. Ébredés után nem feltétlenül tesz jót tévézni.

Garamvölgyi Flóra

A román kormányfő, aki sosem finomkodik

Mihai Tudose jól ismert hirtelen természetéről, de eddig a magyarokat „megkímélte”, sőt megvédte.